Gabriel Dan Chiriac, călăuza tinerilor care vor să cucerească înălţimile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instructor de paraşutism şi alpinism, a fondat, în Baia de Fier, un club destinat tuturor celor pasionaţi de munte şi drumeţie.

Atras de sport şi de natură spune că a fost încă de pe vremea când era elev, frecventând pe atunci cercul de ocrotire a mediului, de la Casa Pionierilor. S-a antrenat apoi la Şcoala Sportivă din Tecuci, la atletism şi lupte libere. Prima mare pasiune din viaţa sa avea să se nască însă după ce a intrat în rândurile paraşutiştilor sportivi din cadrul Aeroclubului Smaranda Brăescu.

Din văzduh, în adâncuri

Cu timpul, hobby-ul s-a transformat în profesie, Dan Chiriac devenind instructor la Aeroclubul României. „Această meserie am urmat-o pretutindeni în ţară, activând în Tecuci, Bucureşti, Baia-Mare şi Craiova. Paraşutismul afost, pentru mine, o rampă de lansare, atât pentru a mă forma eu ca profesionist, cât şi pentru ca, la rândul meu, să contribui la formarea altor tineri“, spune el. O nouă pasiune avea să-l poarte apoi pe culmi: în urmă cu două decenii, s-a alăturat alpiniştilor tecuceni, ajutând la dezvoltarea acestui sport, atipic zonei, în cadrul Asociaţiei Omnia. „Am fost antrenor de alpinism şi escaladă. După sporturile aeriene şi de teren, în 1998 a venit rândul celor subacvatice, pe care le-am practicat atât în bazine amenajate, cât şi în lacuri sau în mare“, povesteşte gălăţeanul. A ajuns apoi pe meleaguri gorjene şi s-a orientat către turism, în prezent fiind manager al Complexului Peştera Muierilor, din Baia de Fier. Din 2008 activează şi ca voluntar în cadrul Serviciului Salvamont. Îndrăgostit de Parâng, dar şi dornic să le împărtăşească tinerilor pasionaţi de drumeţii şi alpinism din experienţa sa, a fondat, în urmă cu trei ani, Clubul Montan White Wolf, ale cărui activităţi se derulează în special pe Cheile Galbenului şi pe cele ale Olteţului. Obiectivele declarate ale organizaţiei sunt dezvoltarea spiritului ecologic, întreţinerea spaţiilor natural şi oferirea de alternative de petrecere a timpului liber în natură. În prezent, clubul se clasează pe locul al IV-lea în ierarhia Federaţiei Române de Turism şi Ecologie. „Împreună cu ceilalţi doi fondatori, vreau să punem în valoare, din punct de vedere turistic şi sportiv, atât zona pe care o acoperim, cât şi altele din ţară, unde desfăşurăm acţiuni de antrenament sau competiţii“, explică Dan Chiriac. De-a lungul timpului, a pregătit, ca instructor, mii de sportivi, dintre care mulţi au ajuns să facă performanţă. Tuturor, spune el, le-a transmis în primul rând o lecţie de viaţă, un principiu după care el însuşi s-a ghidat : mereu să ceri mai mult de la tine. „Pasiunea mea pentru sporturile extreme este expresia acestei dorinţe de a prospecta limitele personale şi de a încerca să le depăşesc“, conchide Dan Chiriac.

Vă pregătiţi pentru vreo competiţie?

Da, îi antrenez pe cursanţii clubului White Wolf pentru un concurs care va fi organizat luna viitoare, sub egida Federaţiei de Turism şi Ecologie. Vor fi probe de marş şi cros montan, de escaladă şi de orientare. Îmi doresc mult să le pot oferi tuturor copiilor posibilitatea de a se dezvolta astfel, atât din punct de vedere fi zic, cât şi moral.

Aţi lucrat şi în presă. Cum a fost această experienţă?

Şase ani am fost redactor la un săptămânal. Era absolut fascinant. Fiecare zi mi-a adus o satisfacţie. Am început cu domeniul sportiv, apoi am trecut la tineret, educaţie, sănătate şi poliţie.

Ce-i place: Ordinea, lucrul în echipă, drumeţiile, fotografia şi muzica anilor ’80. Dulciurile şi fructele sunt slăbiciunile sale. Îi place să lucreze în gospodărie, dar şi să organizeze şi să coordoneze acţiuni sportive.

Ce nu-i place: Detestă monotonia şi inactivitatea şi nu suportă manelele. Este dezamăgit de lipsa de interes pe care mulţi o manifestă faţă de protejarea naturii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite