Adevăratul criminal din cazul Ţundrea, eliberat după doar cinci ani de închisoare. Marcel Ţundrea a stat nevinovat în puşcărie timp de 12 ani
0
Gheorghe Avram, adevăratul criminal din cazul Ţundrea, a fost eliberat condiţionat astăzi din Penitenciarul Târgu-Jiu după ce a executat cinci ani din pedeapsa de 25 de ani de închisoare, stabilită în 2012.
Tribunalul Gorj a dispus ca Avram să fie pus în libertate.
„Admite propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu de liberare condiţionată a condamnatului Avram Gheorghe, deţinut în Penitenciarul Târgu-Jiu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Avram Gheorghe, aliat în executarea pedepsei de 25 ani închisoare”,
a stabilit definitiv instanţa de judecată.
După crima comisă în anul 1992 de către Gheorghe Avram, pentru care a fost arestat şi condamnat Marcel Ilie Ţundrea la 24 de ani de închisoare, adevăratul criminal a mai comis un omor pentru care a fost prins şi condamnat. În această situaţie, legea penală românească aplică o contopire a pedepselor cu aplicarea celei mai grele. Astfel, Gheorghe Avram a fost condamnat în anul 2012 la 25 de ani de închisoare pentru crima comisă în 1992, însă a fost eliberat după cinci ani, întrucât a executat o parte din pedeapsă, pentru un alt omor. „Scade perioada executată de la 18 august 1992 – 31 mai 1993, 31 ianuarie 1995 – 21 iulie 2009 şi de la 01 februarie 2011 la zi”, se arată în sentinţa din anul 2012.
Testul ADN a indicat adevăratul criminal
În anul 2012, Mioara Gherasie, o fată de 14 ani din Pojogeni, care suferea şi de un anumit handicap, a fost găsită moartă cu capul sfârâmat în albia unui pârâu. Medicii legişti au stabilit că aceasta fusese şi violată. Marcel Ilie Ţundrea a fost găsit vinovat de procurori şi instanţa de judecată l-a condamnat la 24 de ani de închisoare. După 12 ani de închisoare, Ţundrea şi-a demonstrat nevinovăţia şi a fost eliberat în anul 2004. A efectuat testul ADN, care a demonstrat că nu este el adevăratul criminal. Pe secreţiile vaginale prelevate de la victimă a mai fost găsit un tip de ADN, cel al criminalului şi violatorului. La vremea respectivă nu se putea face testul ADN. Ţundrea a murit după trei ani de la eliberarea din penitenciar din cauza unor afecţiuni la plămâni care s-au agravat şi din cauza detenţiei. El nu a apucat să primească vreun leu despăgubire pentru cea mai mare nedreptate din istoria justiţiei române.
După eliberarea lui Ţundrea, oamenii legii au continuat ancheta şi au constatat că ADN găsit în trupul fetei este cel al lui Avram, care a fost condamnat.