Zece motive pentru care ne tremură mâinile şi când trebuie să ne punem semne de întrebare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tremuratul mâinilor are mai multe cauze. Dacă nu eşti extrem de nervos sau emoţionat s-ar putea să ai alte probleme, asupra cărora trebuie să îţi întorci atenţia.

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat tramuratul mâinilor, fie că vi s-a cerut să faceţi o prezentare la locul de muncă şi nu puteţi să ţineţi hârtiile în mână, fie că vorbim de prima întâlnire cu persoana iubită. La fel, mâinile o pot „lua razna” dacă sunteţi nervos sau foarte încântat. 

Dar dacă mâinile îţi tremură mai mult decât de obicei? Întrebarea poate fi un motiv de îngrijorare, mai ales că tremuratul este asociat cu o afecţiune mai gravă numită Parkinson.

1. Eşti o fiinţă umană sănătoasă

Înainte de a-ţi face scenarii întunecate trebuie să ştim că corpul (inclusiv mâinile) are o vibraţie naturală. Acesta este ceea ce se numeşte „tremor fiziologic”, spune James Bernheimer, neurolog la Centrul de Neurologie din Mercy Medical Center, din Baltimore, SUA.

Dacă sunteţi perfect sănătos puteţi observa aceste mici tremurături atunci când vă întindeţi braţul şi îl ţineţi nemişcat. Dacă ai încercat asta, ai observat că degetele tremură puţin.

2. Emoţii intense

Tremurul mâinilor se manifestă adesea atunci când suntem puternic emoţionaţi. Când vă simţiţi ameninţaţi sau vulnerabili, sistemul nervos simpatic (care face parte din sistemul nervos autonom) se activează şi astfel se elimină adrenalină în corp.

3. V-a scăzut glicemia 

Creierul este responsabil de controlul organismului. Atunci când creierul tău nu primeşte hrana de care are nevoie, s-ar putea să experimentezi acel tremur, spune Michael G. Kaplitt, doctor şi profesor de chirurgie neurologică la Weill Cornell Medicine.

Când glicemia este scăzută, orice parte a creierului tău poate deveni disfuncţională. Aşadar, dacă eşti mai predispus la tremur, s-ar putea să descoperi că începi să tremuri dacă nu ai mai mâncat de ceva vreme.

4. Nu dormi suficient

Creierul începe să funcţioneze defectuos şi atunci când vă privaţi de somn. Corpul se foloseşte de somn pentru a reseta şi repara celulele. Deci, dacă nu dormi aproximativ 7-9 ore pe noapte îţi forţezi corpul să funcţioneze într-o situaţie de stres. Pentru a menţine linia de plutire, corpul tău va începe să pompeze adrenalină pentru a încerca să te trezească şi să alergi. Privarea de somn prelungită poate creşte şi riscul de boli de inimă.

5. Prea multă cafea

Mulţi dintre noi auzăm de cafea sau ceai pentru un plus de energie, dar toate aceste stimulente afectează sistemul nostru nervos. De asemenea, cei care abuzează de alcool sau de droguri pot suferi de tremurul mâinilor. Abuzul de astfel de substanţe poate deteriora cerebelul, zona creierului care gestionează echilibrul, coordonarea şi mişcarea motorie fină.

6. Tremuratul este un efect secundar al medicamentelor pe care le iei

Există o listă întreagă de medicamente care pot provoca tremuratul mâinilor, conform Bibliotecii Naţionale a Medicamentului din SUA. 

7. Scleroză multiplă

Scleroză multiplă este o boală a sistemului nervos ce cauzează dificultăţi de echilibru, vorbire şi mişcare.

8. Tremorul esenţial benign

Tremorul esenţial benign poate cauza tremuratul mâinilor şi a antebraţelor, precum şi tremuratul vocii.

9. Reacţia la insulină

Reacţia la insulină este rezultatul hipoglicemiei şi poate cauza anxietate, foame, tremurat, ameţeală.

10. Atacuri de panică

Atunci când aveţi un atac de panică simţiţi o teamă bruscă, intensă, care nu poate fi controlată.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite