Un fost ofiţer al armatei britanice riscă 13 ani de închisoare în dosarul Ayahuasca. Cazul ar putea declanşa un scandal legat de drepturile omului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ayahuasca 1

Dosarul Ayahuasca este departe de a se fi încheiat. Lishman Thomas Ivor Mowbray, 58 de ani, fost ofiţer al armatei britanice a făcut obiectul unui articol amplu în presa din Regat, după ce autorităţile române au demarat cercetările în cazul său.

Thomas Lishman riscă 13 ani de închisoare în România în dosarul Ayahuasca. Anchetatorii spun că acesta ar fi facilitat ceremoniile de ayahuasca, o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness, proprietara clinicii în care ar fi avut loc ceremoniile. Toţi sunt acuzaţi că au organizat ritualuri şamanice cu ayahuasca.

Thomas Lishman, 58 de ani, a fost arestat la 15 decembrie anul trecut, în timp ce poliţia şi forţele speciale au percheziţionat o clinică privată din Răcari, jud. Dâmboviţa. 

The Guardian spune că fostul militar a condus mai multe ceremonii la care se consuma acel drog. El a fost arestat timp de trei luni înainte de a fi eliberat, dar cu interdicţia de a părăsi Bucureştiul. 

Avocatul lui Lishman susţine că a considerat că ayahuasca ar trebui să fie legală în România, întrucât este un medicament fabricat ca un ceai din rădăcini şi arbuşti, nu un medicament sintetizat.

ayahuasca7



Doi prieteni ai lui Lishman, precum şi fiul său, cu o ocazie separată, l-au vizitat în România şi ar fi fost supuşi intimidării poliţiei, dotate cu microfoane pentru a se asigura că conversaţiile private nu pot avea loc şi că telefoanele lor au fost confiscate, susţin susţinătorii săi. 

Ambasada Marii Britanii a fost implicată, oferind asistenţă consulară şi contribuind la facilitarea vizitelor. În continuare, se susţine că Lishman nu a primit în mod repetat interpreţi adecvaţi în conversaţiile cu poliţia şi în timpul audierilor penale. Se presupunea că nu a putut vedea dosarul oficial care detaliază acuzaţiile complete împotriva sa în engleză, contrar legislaţiei UE şi a României, timp de două luni.

Ceremoniile cu Ayahuasca sunt legale în unele ţări europene şi sud-americane, unde planta a fost folosită de mii de ani ca parte a culturii autohtone, existând dovezi tot mai mari ale efectului său pozitiv asupra sănătăţii mintale. Cu toate acestea, în ultimii ani au avut loc unele decese asociate cu aceste ceremonii.

Ayahuasca, cunoscută şi sub denumirea de „molecula spiritului”, este ilegală şi în Marea Britanie.

"Ayahuasca nu este interzisă la nivel internaţional, făcând din detenţia şi urmărirea penală a lui Tom Lishman un caz reper al drepturilor omului", spun englezii de la The Guardian, care relatează pe larg cazul din România.

Englezul are o serie de interdicţii şi obligaţii, alături de Gelu Olteanu şi patroana clinicii, aşa cum arată Tribunalul Dâmboviţa, în urma şedinţei din 7 august 2020.

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. 

Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa. Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.

COMUNICATUL DE PRESĂ AL DIICOT, din 16.12.2019

La data de 9 decembrie 2019 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T. I. M. L., cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.-V., prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locaţie ce urmează să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.

Inculpatul îşi promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.

Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.

La data de 14.12.2019, a fost efectuată o percheziţie domiciliară pe raza localitatăţii Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar cu ocazia pătrunderii în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii unde se afla un număr de 42 de persoane printre care şi inculpaţii O. G. M., T. I. M. L. şi Y. A.-V.

În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe.

La data de 15.12.2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efecuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului de Acţiuni Speciale I.P.J.Braşov, Serviciului de Criminalistică din cadrul I.P.J.Braşov precum şi a jandarmilor.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

CITEŞTE ŞI:

FOTO VIDEO Palatul Drogurilor: locul unde Gelu Oltean, fostul şef Doi ş'un sfert, organiza „şedinţele spirituale“ cu ayahuasca

Fostul şef al DIPI, „odă” pentru Ayahuasca. Gelu Oltean: „Eram ateu şi acum sunt credincios, beam alcool fără limită, acum nu mai beau deloc”

Fostul şef al DIPI Gelu Oltean, inculpat în Dosarul Ayahuasca: Lucrez la cartea care va face lumină şi a cărei lansare o voi anunţa curând, în ciuda presiunilor

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite