Sute de şcoli fără autorizaţie de funcţionare, înainte de începerea noului an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupurile sanitare nu pot fi folosite în multe şcoli FOTO Ionuţ Dima
Grupurile sanitare nu pot fi folosite în multe şcoli FOTO Ionuţ Dima

Şi în anul şcolar 2016-2017, mii de elevi din Dâmboviţa vor învăţa în aceleaşi condiţii improprii. Inspectorii de la Inspectoraul Şcolar Dâmboviţa au găsit în multe situaţii pereţi scorojiţi, uşi rupte sau parchet deteriorat.

Nu mai vorbim că în multe localităţi elevii se duc încă în curtea şcolii pentru a-şi face nevoile. “Am făcut o primă inspecţie la câteva şcoli, iar rezultatele sunt departe de aşteptări. Sperăm într-o implicare mai substanţială a directorilor, dar şi într-o susţinere mai eficientă a autorităţilor locale”, ne-a spus inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa, prof. Gabriela Istrate.

“Iată că anul şcolar bate la uşă şi în urma multor vizite pe care le-am făcut în teritoriu, ne declarăm în bună parte mulţumiţi. Mulţi directori s-au mobilzat pe ultima sută de metri pentru a-i prmi pe elevi în condiţii optime, sali de clase curate, săli de sport bine echipate sau locuri de joacă. 

Glodeni: grupuri sanitare nefolosite

Deşi au grupuri sanitare, elevii din Glodeni se duc tot în fundul curţii pentru a-şi face nevoile, pentru că fosa septică a fost construită prost. 

„Cap de afiş este comuna Corbii Mari, dar şi comuna Glodeni. La Corbii Mari, primarul încearcă să remedieze problemele. La Glodeni este o situaţie mai veche. E nevoie de nişte fonduri suplimentare care să remedieze problemele legate de fosa septică, insuficientă ca şi capacitate. Grupurile sanitare de acolo nu pot fi folosite pentru că fosa este subdimensionată. Nici o zi nu ar fi sufucientă pentru captare”, mai spune prof. Gabriela Istrate.

scoala targoviste

De asemenea, în Şcoala nr 9, Grigore Alexandrescu, din Târgovişte, inspecţia a evidenţiat faptul că tâmplăria este foarte deteriorată şi “bate vântul” prin ea. “ Şi la Şcoala Nr 3 de la Găeşti, Radu cel Mare, este o problemă cu igiena. Conducerea de acolo a rămas puţin în urmă la capitolul curăţenie. Este mai rău ca în mediul rural. Directorul de acolo este de puţin timp la conducere şi avem înţelegere că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a remedia problemele”, adaugă inspectorul adjunct al ISJ Dâmboviţa.

Şcoli fără autorizaţie

Aproape 300 de unităţi de învăţământ din Dâmboviţa nu au autorizaţii sanitare de funcţionare şi avize PSI împotriva incendiilor. Situaţia prezentată de Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa arată că 18 şcoli şi grădiniţe nu au întrunit condiţiile până acum pentru a fi autorizate sanitar. 

Comuna Corbii Mari are se pare cele mai multe probleme la acest capitol, cu 11 şcoli şi grădiniţe neautorizate, urmată de comuna Glodeni cu cinci unităţi de învăţământ neautorizate. 

Nici la Grădiniţa Cârlăneşti din Comuna Vârfuri nu s-au găsit soluţii deşi problema este veche. Aici cei cinci copii, de vârstă preşcolară învaţă, cu acordul părinţilor, într-un container, potrivit inspectorului general adjunct al IŞJ Dâmboviţa Gabriela Istrate.

scoala targoviste

De asemenea, inspectorul şcolar Gabriela Istrare a declarat că alte 227 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de securitate împotriva incendiilor. În aceasă categorie intră şi unităţi de învăţământ cu renume din municipiul Târgovişte, cum ar fi Şcoala Nr. 2 sau Colegiul Economic. Toate aceste şcoli au trecut prin procesul de reabilitare şi nu au reuşit până acum să obţină avizul PSI.

Cu toate acestea unităţile de învăţământ îşi pot deschide porţile luni, pentru că legea s-a modificat şi avizele PSI pot fi obţinute până cel târziu 30 iunie 2017. 

Reprezentanţii inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă Dâmboviţa spun că fac verificări pe tot parcursul anului şi exercitii prin care copiii şi profesorii să ştie să acţioneze în caz de incendii.

Numărul elevilor care vor merge la şcoală de luni este de peste 70.000, atât la stat cât şi la privat. Ei vor fi instruiţi de aproximativ 6.000 de cadre didactice.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite