Proteste antisistem. Imaginea care caracterizează România de astăzi, suprinsă de un fotograf din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele au început marţi, 3 noiembrie, când zeci de mii de români au ieşit pe străzile din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării, solicitând pedepsirea vinovaţilor
Protestele au început marţi, 3 noiembrie, când zeci de mii de români au ieşit pe străzile din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării, solicitând pedepsirea vinovaţilor

Un fotograf din Târgovişte susţine că a găsit imaginea care caracterizează România de astăzi. În cadru este surprins un bărbat, care a participat activ la protestele din Capitală, care are gura lipită cu scotch în semn de protest faţă de ceilalţi români care stau în case şi nu se alătură celor care vor "rezolvări" în cazul tragediei din Clubul Colectiv.

"După 7 zile petrecute în stradă, după 100 de giga de imagini, după nopţi nedormite, am găsit imaginea care caracterizează România de astăzi. Nu vrem să vedem, nu vrem să auzim, nu vrem să vorbim, nu ne interesează nimic, acceptăm ce ni se promite, acceptăm ce ni se dă (sau nu). Sunt, totuşi, 45+1 suflete care ar merită nişte răspunsuri şi, de ce nu, nişte rezolvări. Amin! #colectiv Asta nu e #romaniamea! Asta nu e #românia pentru care eu am rămas aici", a scris târgovişteanul pe pagina sa de Facebook.

Manifestaţiile de stradă pornite în urma tragediei din clubul Colectiv au intrat în cea de-a şaptea zi consecutivă, chiar dacă numărul celor care au ieşit în stradă a scăzut semnificativ. 

"Îmi place să văd părinţi care-şi scot copiii în stradă, să le explice, să le arate ce e acolo, să-i pregătească civic pentru mai târziu. Îi respect mult. Acum 25 de ani ai mei, veniţi într-o scurtă vizită din provincie în Bucureşti, imediat după 13-15 iunie, m-au scos să-mi explice ce am văzut la televizor şi să vizitez Casa Poporului. Chiar dacă azi avem opinii diferite (aşa am învăţat acasă democraţia), le mulţumesc pentru învăţătură de atunci. Asta e una dintre imaginile mele preferate", mai spune Marius Tudor.

marius tudor

Protestele au început marţi, 3 noiembrie, când zeci de mii de români au ieşit pe străzile din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării, solicitând pedepsirea vinovaţilor. A doua zi, Victor Ponta şi-a anunţat demisia din funcţia de premier, iar Cristian Popescu Piedone a renunţat şi el la funcţia de primar al sectorului 4.

Oamenii au continuat însă să iasă în stradă, iar în seara de 4 noiembrie peste 70.000 de români au protestat în toată ţara, cerând schimbarea întregii clase politice. Duminică, în Piaţa Universităţii a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a încercat să stea de vorbă cu manifestanţii şi să afle revendicările acestora.

BILANŢUL TRAGEDIEI DIN COLECTIV

În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.

Dintre cei 83 de răniţi, la Spitalul de Arşi sunt 17 pacienţi, la Spitalul „Bagdasar-Arseni" - 16, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” - 6, la Spitalul "Sfântul Ioan" - 6, la Spitalul Elias - 8, la Spitalul Militar Central - 7, la Spitalul "Sfântul Pantelimon" - 2, la Spitalul Floreasca - 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 10, la Spitalul Gerota - 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu" - 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 46 de persoane şi alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală.

Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă patru au decedat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite