Primele ordine de protecţie emise de poliţiştii din Dâmboviţa. Doi bărbaţi violenţi, ţinuţi la distanţă de fostele soţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de la IPJ Dâmboviţa au emis primele ordine de protecţie emise după modificarea legislaţiei privind violenţa domestică a fost modificată şi completată. Doi bărbaţi violenţi sunt ţinuţi la distanţă de fostele soţii, până ce instanţa se va pronunţa în cazul lor.

„La data de 11 ianuarie, poliţiştii din cadrul Poliţia Oraşului Pucioasa şi cei de la Poliţia Oraşului Găeşti, prin structurile de ordine publică şi investigaţii criminale, au emis câte un ordin de protecţie provizoriu pe numele a doi bărbaţi, unul din Bezdead, iar celălalt din Mătăsaru”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmboviţa.

Cei în cauză sunt bănuiţi de comiterea infracţiunilor de violenţă în familie şi ameninţare.

„Le reamintim cetăţenilor că, pentru a veni în sprijinul victimelor, legislaţia privind violenţa domestică a fost modificată şi completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu de către aceştia. Astfel, la sfârşitul anului trecut, a fost aprobat şi publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti”, mai precizează IPJ.

Prin urmare, începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecţie a victimelor.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Ordinul stabileşte procedura de intervenţie a poliţiştilor, de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului şi procedura de emitere a ordinului de protecţie provizoriu, precum şi cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite