Pomicultorii se roagă să aibă parte de ger. Ţăranii se tem că, dacă vor scădea mai mult temperaturile, culturile vor avea de suferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii au primit un ajutor nesperat pentru culturile de păioase. Din cauza căldurii neobişnuit de mari din ultima perioadă, culturile de grâu şi orz au crescut mai mult decât trebuie, iar în eventualitatea unui îngheţ brusc, fără un strat consistent de zăpadă, firul plantelor va îngheţa definitiv. Ninsoarea a acoperit cu un strat mic cerealele, însă nu este suficient.

În weekendul care tocmai a trecut a nins, însă cantitatea de precipitaţii a fost prea mică, iar stratul de omăt nu este unul consistent. 

"Dacă nu ningea şi am fi avut ger era o problemă mare pentru că exista pericolul de îngheţ pentru multe culturi. Acum că a nins s-au mai rezolvat problemele, dar nu toate. Oricum, noi vom monitoriza culturile şi vom face o analiză după ce vor trece aceste zile de ninsoare şi temperaturi mai scăzute", a declarat Ion Oprea, directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa.

La acest moment, agricultorii sunt neputincioşi şi spun că nu le rămâne decât să spere că în cel mai scurt timp peste culturile de păioase se va aşterne ninsoarea adevărată de ianuarie.

„Nu îmi aduc aminte când a mai fost atât de cald în ianuarie. Au fost chiar şi 16 grade. Cred că este un an dezastruos dacă nu va ninge suficient încât toate culturile să fie acoperite de zăpadă. Zăpada este bună atât pentru sol, pentru că apa intră în pământ, dar şi pentru protejarea culturilor de un eventual îngheţ. Riscăm să pierdem întreagă suprafaţă”, spune Ion Mazăre, agricultor din Lunguleţu.

Un eventual îngheţ ar distruge tot ce au plantat oamenii în toamna trecută, pentru că firul plantelor va îngheţa definitiv. 

"Vremea a fost bună până acum. Ninsoarea este bună pentru plante pentru că ele stau la adăpost de un eventual ger. O să mergem în câmp în perioada următoare, dar pe noi ne intereseazaă starea de sănătate a culturilor, dunătorii etc. Culturile au intrat bine în toamnă. Rapiţa este în unele locuri destul de mare, dar depinde de câtă zăpadă va cădea dar şi de ger", ne-a spus Florina Niţescu, şefa Oficiului Fitosanitar Dâmboviţa.

image

Între timp, pomicultorii aşteaptă gerul pentru că temperaturile scăzute ar distruge mulţi dăunători cu care ei se luptă în livezi.

"Pentru pomicultură este bine că ninge pentru că se mai acoperă din necesarul de apă din sol. Ne-au îngrijorat puţin acele zile călduroase pentru că pomii începuseră să înmugurească, ceea ce era prea devreme. Dacă ne lovea un ger puternic era problemă mare. Pe de altă parte nouă chiar ne-ar conveni să fie câteva zile de ger pentru că ar mai distruge din dăunători", spune Daniel Comănescu, directorul Staţiunii Pomicole Voineşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite