Pe cărările Munţilor Bucegi cu montaniarzii de la Asociaţia Chindia Jurasic Park

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După recenta ascensiune montană, desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, ascensiune care s-a finalizat cu cucerirea celui mai înalt vârf al Austriei (Grossglockner – 3798 m), montaniarzii de la Asociaţia Chindia Jurasic Park continuă expediţiile interne în vederea unor viitoare ascensiuni externe dedicate apropiatei aniversări a Cetăţii – 620 de ani de atestare documentară a Târgoviştei.

În cadrul TOP 61 – topul cuceririi a 61 de vârfuri din România, echipa formată din Nicu Posta, Ionel Glodeanu şi Nini Stan a parcurs weekendul trecut un frumos, dar şi greu traseu din Bucegi. Într-o singură zi, ascensiunea a pornit de la cabana Gura Diham (997 m) – a trecut pe la cabana Poiana Izvoarelor – Pichetul Roşu şi a urcat pe poteca amenajată, în perioada interbelică, de celebrul om politic Take Ionescu. 

image
image

La Prepeleag (1780 m) se atacă frontal faţa Bucşoiului, o creastă extrem de spectaculoasă aflată la doi paşi de vârful Omu, dar mai puţin circulată tocmai datorită pantei sale şi a diferenţei mare de altitudine. După aproximativ 3 ore, timp în care vremea s-a schimbat “ca la munte” (soare, ceaţă, vânt, iarăşi soare etc.) se ajunge pe vârful Bucşoiu (2492 m), iar turul de orizont de aici ne permite să vedem toate văile (Moraru, Mălăieşti, Tigăneşti, Gaura) şi crestele înconjurătoare – Padina Crucii, Scara – Tigăneşti, Creasta Balaurului, Găvanele. Cu un ultim efort se ajunge şi la vârful Omu (2507 m), cel mai înalt vârf din Bucegi, un loc simbolic al spiritualităţii româneşti.

image
image

După o scurtă pauză de energizare, se mai ating vârfurile Capul Morarului (2501 m – al treilea ca înălţime din Bucegi) şi Bucura (2503 m – al doilea), după care urmează o lungă (dar frumoasă) coborâre pe valea Cerbului spre Gura Diham. O tură frumoasă, dar grea – 12 ore de mers, 22 kilometri parcurşi, 3000 m diferenţă de nivel parcursă (1500 m urcare, 1500 m coborâre), o tură în care ne-am clătit ochii cu o paletă largă de flori sau am văzut capre negre.

Duminica aceasta vom reveni pe plaiurile Leaotei unde, împreună cu o echipă de la Centrul de informare turistică Runcu, vom parcurge recentul traseu marcat: satul Silişte – culmea Ştubeie – culmea Măguri – revenire la Runcu.

Traseul este accesibil şi unor montaniarzi mai puţin experimentaţi.

image
image
image
image
image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite