O cazemată germană din Dâmboviţa, obiectiv turistic. Ce gânduri au autorităţile cu fostul buncăr militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazemata din Ţuicani. FOTO: Răzvan Bejan / Facebook
Cazemata din Ţuicani. FOTO: Răzvan Bejan / Facebook

Autorităţile lcoale din Moreni vor să amenajeze un traseu turistic înspre cazematele germane de la marginea oraşului dâmboviţean. Cazematele aveau drept obiectiv principal apărarea unor puncte strategice.

În Al Doilea Război Mondial, cazemata de la Ţuicani avea drept obiectiv principal apărarea şoselei Moreni-Târgovişte în zona Pietriş. De asemenea, cazemata de la Sângeriş era o redutabilă baterie antiaeriană (împreună cu cea de la Pleaşa) şi putea adaposti şi mulţi soldaţi.

Oraşul dâmboviţean Moreni a jucat un rol strategic important în cel de-Al Doilea Război Mondial din prisma resurselor importante de petrol. Imediat după ce soldaţii Armatei Germane au ocupat zona, au început să investească în construcţii menite să securizeze zona din punct de vedere defensiv.

Ingineri aduşi chiar din Germania au coordonat ridicarea acolo a unor puncte strategice de apărare şi observare exact lângă sondele de extracţie, pe dealuri, care le asigurau o vizibilitate de zeci de kilometri în orice direcţie.

„Puţini sunt cred, locuitorii oraşului Moreni care nu au auzit, sau nu au văzut celebrele cazemate de pe dealurile Sângeriş şi Ţuicani, dar, din păcate, există date foarte puţine şi acelea se referă în primul rând la efectivele germane din zona Moreni. Ştim că trupele germane, cu un efectiv de 1.200 de oameni, deţineau puncte de teren dominante. Pe dealurile de la Pleaşă, Ţuicani, Sângeriş, Ghirdoveni, bateriile antiaeriene erau fortificate, având adăposturi betonate şi tranşee circulare”, ne-a spus viceprimarul Municipiului Moreni, Răzvan Bejan.

cazemate nemtesti

 Interior în buncăr. FOTO: C.S.

Ingineri aduşi chiar din Germania au coordonat ridicarea acolo a unor puncte strategice de apărare şi observare exact lângă sondele de extracţie, pe dealuri, care le asigurau o vizibilitate de zeci de kilometri în orice direcţie. Se pare că au fost construite patru astfel de cazemate, dar acum mai sunt în picioare doar două dintre ele, în Sângeriş şi Ţuicani. 

cazameta moreni

Cazemata din Ţuicani. FOTO: Răzvan Bejan / Facebook

Este vorba despre două buncăre din beton gros, iar specialiştii spun că structuri similare mai există în zilele noastre doar în Franţa şi Olanda. Bateriile antiaeriene reprezentau puncte de apărare şi observare pentru inamic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Este clar că au făcut parte din planul de apărare al oraşului, de către trupele de ocupaţie germane, însă nu deţinem date despre perioada exactă când au fost construite”, mai spune viceprimarul Municipiului Moreni.

cazameta moreni

Cazemata din Ţuicani. FOTO: Răzvan Bejan / Facebook

cazameta moreni

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prăpădul făcut la Târgovişte de neamţul Dietrich, în timpul Primului Război Mondial: stare de asediu, raţii infime de mâncare şi impunerea de taxe şi impozite 

Două instrumente de muniţie, din cel de-al doilea Război Mondial, descoperite la Târgovişte 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite