Locul din România care serbează Paștele Cailor. Obicei păstrat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești

0
Publicat:

„La Paştele Cailor” este formula prin care românii vor să spună „niciodată”. La Târgoviște există însă o sărbătoare care poartă acest nume și este o tradiție care se manifestă cu sfințenie, ana de an.

Bulgarii se plimbă cu caii prin oraș. FOTO C. S.
Bulgarii se plimbă cu caii prin oraș. FOTO C. S.

Paștele Cailor sau „Tudorița” este sărbătorit în cartierul bulgăresc din Târgoviște - Matei Voievod, în prima sâmbătă din Postul Paștelui, care coincide și cu sărbătoarea Sfântului Teodor.

Este ziua în care grădinarul bulgar din Dâmbovița şi calul său, după un obicei străvechi merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate.

Konchetele sunt sfințite la biserică înainte de a fi ofeerite cailor. FOTO C.S.
Konchetele sunt sfințite la biserică înainte de a fi ofeerite cailor. FOTO C.S.

După slujba religioasă, femeile oferă konceto bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară începeau în credinţă şi speranţă de mai bine.

În aceeași zi au loc și concursuri hipice de îndemânare și sunt oferite diverse premii.

Expresia „La Paştele Cailor”

Românii folosesc expresia „la Paştele Cailor“, cu sensul de „niciodată“, dar puţini ştiu că această zi chiar există.

Paştele Cailor sau Ispasul, aşa cum este denumită în popor această sărbătoare, are loc în ziua de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşti.

Spre deosebire de alte sărbători, Paştele Cailor nu are o dată fixă, această fiind influenţată de dată serbării Paştilor.

„Probabil că şi din această cauză a luat fiinţa vorba "la Paştele Cailor", însemnând o dată neştiută încă, fără o zi exactă în calendar”, notează crestinortodox.

În ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, se spune că pentru un ceas, ei se satură de păscut iarba câmpului.

Încă din cele mai vechi timpuri, calul a fost unul dintre animalele foarte apropiate omului, de aceea, în România arhaică se făceau slujbe religioase pentru sănătatea acestuia, dar şi a altor animale.

În trecut, Paştele Cailor se ţinea doar atunci când Paştele Ortodox coincidea cu cel Catolic. Atunci când acestea se sărbătoreau în zile diferite, ţăranii ortodocşi împrumutau caii de la ţăranii catolici şi viceversa. Însă atunci când aceste două sărbători coincideau, caii se odihneau.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite