FOTO Imagini spectaculoase cu cascada Şapte Izvoare. Legenda spune că apa izvorâtă din Munţii Bucegi este cea mai pură din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Nicu Drăgan / Facebook
FOTO: Nicu Drăgan / Facebook

Dacă nu aveţi nimic de făcut în acest weekend şi vă place aerul tare de munte, Cascada Şapte Izvoare este o opţiune de luat în calcul. Se spune că de acolo izvorăşte cea mai pură apă de la noi din ţară. Un fotograf a surprins în imagini spectaculoase căderea de apă.

Între lacurile Bolboci şi Scropoasa, mai precis la cota 1.300, există şapte izvoare denumite personajele principale a mai multor legende, care circulă în lumea întreagă.

Un iubitor de munte a postat pe reţelele de socializare imagini spectaculoase cu ceea ce se consideră a fi cea mai pură apă din ţară.

Despre cascada celor Şapte izvoare circulă numeroase mituri. În primul rând, apa purtată de izvoare este considerată ca fiind cea mai pură din ţară şi chiar din lume. Mai mult decât atât, există şi câteva teorii în legătură cu acest fapt. Studii microbiologice asupra apei de la cascadă au fost făcute încă din perioada interbelică. Primele teste au fost realizate în 1927 şi reluate în 1930 şi 1935.  

cascada 7 izvoare

FOTO: Nicu Drăgan / Facebook

cascada 7 izvoare

Rezultatele au indicat o calitate a apei extrem de ridicată, nivelul de bacterii fiind aproape de zero.

Mai mulţi specialişti s-au ocupat de cascadă, printre care Grigore Marinescu sau Gheorghe Murceanu, reputat geolog, dar şi consilier Ministerul Minelor, Petrolului şi Geologiei până în anul 1970. Acesta din urmă în special a desfăşurat ample studii în Bucegi, lucrând de altfel şi la studiul amplasamentului barajului Bolboci din apropierea celor 7 izvoare. Aceşti specialişti, spuneau la aceea vreme că apa care izvorăşte din această cascadă ar fi cea mai pură din lume, în special fără azotiţi şi azotaţi. 

cascada 7 izvoare

FOTO: Nicu Drăgan / Facebook

Concluziile acestora au fost confirmate în aceeaşi perioadă de francezi, care au primit la rândul lor mostre de la 7 izvoare. Totodată, între anii 1981 şi 1982 au fost efectuate şi alte studii în zonă, comandate de Nicolae Ceauşescu, fără a se cunoaşte însă oficial tema studiilor şi nici rezultatele. Alte determinări au fost făcute după 1990 de institute din Germania sau Franţa, precum Fresenius sau Larex, au stabilit că apa din Munţii Bucegi are parametrii optimi de puritate. 

Pentru puritatea apei există două teorii. Fie că şuvoiul trece printr-un câmp magnetic, anomalii de acest fel fiind descoperite în zonă, fie străbate un zăcământ de argint care purifică apa. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite