FOTO Cum arată Palatul Potlogi, cu câteva zile înainte de inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 29 noiembrie, în cinstea Zilei Naţionale a României, va avea loc inaugurarea care, potrivit conducerii CJ, va avea şi o componentă ştiinţifică şi culturală
Pe 29 noiembrie, în cinstea Zilei Naţionale a României, va avea loc inaugurarea care, potrivit conducerii CJ, va avea şi o componentă ştiinţifică şi culturală

Pregătirile pentru inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi sunt pe ultima sută de metri. Unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa va fi inaugurat pe 29 noiembrie, cu mare fast.

Proiectul "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe, din zona Ansamblului Brâncovenesc Potlogi” a fost semnat, anul trecut, în luna iulie. Valoarea contractului este de peste 21 de milioane de lei.

palat potlogi restaurat

"Ne-am pregătit de marea inaugurare. Lucrările sunt aproape finalizate. Acum se fac lucrări de remediere, curăţenie, inclusiv cu cei de la Muzeul judeţean. Unul din cele mai importante proiecte europene derulate de Consiliul Judeţean se va finaliza până la jumătatea lunii noiembrie, iar pe data de 29 noiembrie, în cinstea Zilei Naţionale a României, vreau să avem aici o inaugurare de excepţie!", spune Ţuţuianu. 

Pe 29 noiembrie, în cinstea Zilei Naţionale a României, va avea loc inaugurarea care, potrivit conducerii CJ, va avea şi o componentă ştiinţifică şi culturală.


 

palat potlogi restaurat

Complexul Brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanţă naţională, fiind reprezentativ pentru arhitectura rezidenţială a sfârşitului de secol XVII. Cu o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi, ansamblul se afla, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, într-o stare avansată de degradare, palatul prezentând fisuri pronunţate la nivelul structurii, arcelor, uşilor şi ferestrelor.

palat potlogi restaurat

Istoricul Palatului

Restaurarea, sau mai precis reconstrucţia Palatului Potlogi a fost înfaptuita in anii '50, urmând modelele brâncoveneşti dezvoltate în cursul restaurării Palatului Mogoşoaia, care datorită puţinelor date ramase din perioada lui Brâncoveanu, apelau mai mult la imaginaţie decât la modele originale. 

image

Stilul neoromânesc in arhitectură, ce s-a manifestat in perioada modernă, intre sfârsitul sec. 19 si instaurarea comunismului, este bazat pe o multitudine de surse din cadrul regiunilor româneşti, cea mai importantă reprezentare având-o bisericile şi palatele construite în Ţara Româneasca, în perioada centrată pe domnia voievodului Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714) al Ţării Româneşti. Arhitectura creată de-a lungul acelei ere este denumită de obicei “brâncovenească” (alţi termeni mai sunt “muntenească” sau “renaştere românească”), fiind un amestec cu totul particular şi elaborat de motive tipice sudului României cu detalii de inspiraţie islamic-otomană, împreună cu elemente renascentiste şi baroce. Din păcate nu multe din aceste extraordinare edificii mai există, fiind distruse sau deteriorate de războaie, in timpul invaziilor armatelor imperiilor vecine, cutremure, inundaţii sau incendii devastatoare. De asemenea o importantă parte a edificiilor rămase a avut in timpul ultimilelor trei secole arhitectura alterată.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

FOTO Palatul Brâncovenesc va fi reabilitat cu peste 21 de milioane de lei

Edificiul a fost distrus de o armată otomană la numai o decadă şi jumătate de la construirea sa, în 1714, ca parte a represaliilor padişahului pentru presupusa colaborare a voievodului cu Petru cel Mare al Rusei, care avansase în zonă prin trădarea lui Dimitrie Cantemir al Moldovei. 

image

FOTO Vicepremierul României, L. Dragnea:  "Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, unul dintre cele mai importante obiective din România"

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, în Dâmboviţa, că Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, poate deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din ţară. El a inspectat personal lucrări de reabilitare cu fonduri europene de la Palat.

image

Liviu Dragnea, despre Palatul Brâncovenesc de la Potlogi: „Va fi un proiect de referinţă pentru noi”

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltãrii Regionale şi Administraţiei Publice, a lăudat proiectul de la Potlogi care prevede restaurarea Palatului Brâncovenesc, spunând că localitatea ar putea realiza un centru urban vizitat de turişti din toate colţurile ţării. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite