Cum ne păzim de alergiile solare. Prevenţia, cel mai bun medicament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai întâlnită afecţiune atunci când vorbim de razele solare este lucita
Cea mai întâlnită afecţiune atunci când vorbim de razele solare este lucita

Specialiştii în dermatologie recomandă prudenţă atunci când ne expunem la soare. Cei care ştiu că au probleme atunci când se expun pentru un timp mai îndelungat ar trebui să consulte medicul sau să folosească diferite medicamente sau creme chiar şi cu 15 zile înainte de a merge la mare.

Medicii recomandă expunerea la soare pentru că aceasta favorizează sinteza de vitamina D, necesară pentru prevenirea rahitismului la copii şi a osteomalaciei la adulţi, ameliorează durerile articulare şi fortifică sistemului imunitar. Însă, doar primele ore ale dimineţii şi cele de după ora 16.00 sunt benefice, pentru că soarele nu arde atât de tare.

Oricum, pregătirea pentru sezonul cald ar trebui să înceapă încă din primăvară. “Cremele cu factor protector sunt foarte bune. Încă din primăvară ar trebui să le folosim, pentru că soarele începe încă de atunci să facă probleme. Vara, când mergem la mare, răul este deja făcut. Pielea este foarte sensibilă la soare şi astfel apar diferite boli şi complicaţii”, spune dr. Doina Stănişor, dermatolog la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgovişte.

Un tratament preventiv pe bază de beta-caroten şi seleniu, administrat cu 15 zile înainte de expunerea la soare, face minuni. De asemenea, este bun tratamentul pe bază de antimalarice de sinteză sau PUVA terapie, efectuată de către dermatolog. 

image

Prevenţia, cea mai bună motodă de a preveni arsurile solare

Prevenţia prin expunere progresivă pentru primele zile de baie solară este cea mai bună apărare împotriva razelor solare. Este recomandat să nu staţi mai mult de 30 minute la soare şi să evitaţi orele 12.00-16.00 în care razele soarelui sunt foarte puternice. Pe de altă parte, cremele cu factor puternic de protecţie sunt ideale. 

Alergiile solare

Cea mai întâlnită afecţiune atunci când vorbim de razele solare este lucita. Declanşată de fotosensibilitate, lucita atinge aproape 10% dintre femei, majoritatea dintre acestea având varsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani. Ea se localizează direct pe piept, după care se extinde pe spate şi pe antebraţe, în mai putin de 12 ore de la prima expunere. Tratamentul în acest caz necesită, în primul rând, ca pacientul să nu se mai expună deloc la soare, pentru că afecţiunea poate persista şi un an de zile.

FOTO everydayhealth.com

Adesea, alergia solară se manifesta prin erupţii la nivelul pielii, însoţite de mâncărime. În cazurile grave, alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule, dar şi alte simptome neplăcute, cum ar fi fotosensibilitate, erupţia polimorfă ereditară, dermatita actinică cronică şi urticaria solară.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite