Cât de mult ajută ceaiurile la slăbit. Specialiştii spun că multe sunt ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiurile care “ard grăsimile” sunt la tot pasul, iar ideea de a pierde în greutate rapid şi fără efort poate fi foarte tentantă. Însă experţii nu sunt de acord cu asta. Majoritatea dieteticienilor şi doctorilor spun că ceaiurile care pretind că vă ajută să ardeţi grăsimile sunt cel puţin ineficiente şi pot fi periculoase în cel mai rău caz.

Specialişti de la Academia de Nutriţie şi Dietetică spun că aşa-numitele ceaiuri de ardere a grăsimilor sunt pline de ingrediente dure din plante care duc la pierderea rapidă, dar temporară în greutate prin diureză şi laxaţie. 

Cele mai comune tipuri de ceaiuri pe care le găsiţi în farmacii sunt rădăcină de rubarbă, cătină, ulei de ricin, frunze de păpădie, brusture şi multe altele. Sunt plante medicinale, însă vă pot deshidrata. Şi laxativele ar putea crea o dependenţă, îngreunându-vă digestia. Aceste plante pot provoca serioase probleme de sănătate dacă sunt administrate mai mult de şapte zile consecutive.

Pe lângă asta, orice gram în minus pe care îl pierdeţi este din apă sau din deşeuri solide, nu din grăsimi corporale. Asta înseamnă că greutatea se va restabili imediat ce se va opri administrarea ceaiurilor.

Se ştie că multe dintre ceaiurile care ajută în pierderea în greutate au fost folosite pentru a obţine amestecuri periculoase chinezeşti (şi uneori ilegale), cum ar fi ephedra şi cybutrine, care sunt interzise pentru că pot cauza decesul. Efedra, cunoscuta si sub numele de Ma Huang sau sub denumirea stiintifica de ephedra sinica. Efedra stimuleaza creierul, cauzand nervozitate şi tahicardie (accelerarea ritmului inimii).  

Există, bineînţeles, şi variante mai sigure. Alege-le pe cele care conţin ceai verde, coriandru, schinduf şi piper cayenne pentru stimularea metabolismului, păpădie pentru scăderea poftei de mâncare, lemn-dulce sau pir pentru efectul diuretic.

Alte plante benefice în curele de slăbire sunt socul, urzica, mesteacănul, mătasea de porumb, cozile de cireşe, măceşele, feniculul, anghinarea, cicoarea, muşeţelul şi ciulinul-laptelui. De fiecare dată ar fi bine să cereţi şi părerea unui medic specialist.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să cereţi sfatul unui medic. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite