Un lider de sindicat cere ferm demiterea şefului Inspectoratului Şcolar Suceava, judeţ fruntaş la şcoli cu wc-ul în curte
0
Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” a cerut nu doar o dată, ci de două ori demiterea şefului Inspectoratului Şcolar Suceava. Traian Pădureţ îl acuză pe Grigore Boncanci că a încălcat procedura de detaşare în interesul învăţământului a noilor directori de şcoli.
Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia”, Traian Pădureţ, a cerut Ministerului Educaţiei să-l demită pe şeful Inspectoratului Şcolar (IŞJ) Suceava, Grigore Bocanci, pentru abuz în funcţie în cazul numirii noilor directori de şcoli.
Traian Pădureţ susţine că Grigore Bocanci a încălcat Ordonanţa Ministerului Educaţiei 5991/2020, punând astfel în periocol începerea noului an şcolar.
„Stabilirea persoanelor care urmează a fi numite în funcţiile de conducere, îndrumare şi control neocupate prin concurs s-a făcut cu uşile închise, netransparent şi limitând posibilitatea exprimării intenţiei şi altor cadre didactice pentru a ocupa aceste funcţii de conducere.
Nu au fost afişate funcţiile de conducere vacante în unităţile şcolare. Nu au fost contactaţi toţi directori în funcţie pentru a li se solicita acordul în vederea ocupării funcţiilor respective până la organizarea primului concurs, aşa cum a susţinut MEC.
În unele unităţi de învăţământ, cu internat şi cantină, unităţi în care sunt în derulare investiţii de amploare care urmează a fi finalizate în octombrie / noiembrie 2021 – unităţi care au director şi director adjunct – se preconizează schimbarea ambilor directori – fără solicitarea acordului acestora de continuare pe funcţie”, a transmis Pădureţ.
În luna august a acestui an, IŞJ Suceava a înlocuit din funcţie aproape 20 la sută din numărul total al directorilor de şcoli. Noii directori au ocupat funcţiile prin detaşare în interesul învăţământului.
Traian Pădureţ susţine că Grigore Bocanci ar fi spus că directorii care au rămas fără funcţii au cerut să nu li se prelungească mandatele, ceea ce n-ar fi adevărat.
El a făcut referire la cazul lui Mihai Ciocoiu, fostul director al Centrului Special de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului, care a explicat într-o scrisoare deschisă că nu a cerut să fie lăsat fără funcţia de conducere şi cu toate acestea Inspectoratul Şcolar a luat decizia în luna august.
Reporterul „Adevărul” l-a contactat şi pe şeful IŞJ Suceava, Grigore Bocanci, pentru a obţine un punct de vedere. Acesta a spus că nu a încălcat legislaţia şi a precizat că nu mai face alte comentarii pe această temă.
Pe de altă parte, contează enorm cine ocupă funcţia de director sau director adjunct al unei şcoli. Dacă are o colaborare bună cu administraţia locală, directorul poate să atragă fonduri generoase de la bugetul local pentru modernizarea unităţii şcolare.
Aceste lucrări sunt extrem de necesare în judeţul Suceava ,cu atât mai mult cu cât directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Firuţa Bosancu, a anunţat marţi, 31 august, că mai bine de jumătate dintre unităţile şcolare nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. Din totalul celor 727 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, sunt autorizate sanitar 303, din care 107 grădiniţe, 143 şcoli, 37 licee, 6 unităţi speciale de învăţământ, 1 şcoală postliceală şi 9 cluburi ale copiilor.
Suceava este pe locul doi pe ţară la numărul de şcoli cu wc-ul în curte, după Vaslui, potrivit unui clasament realizat de Ministerul Educaţiei.
Vă recomandăm să citiţi şi: