Tratarea pietrelor la rinichi, o banalitate în medicina modernă. Ce este litotriţia, metoda care elimină calculii renali în 30 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrele la rinichi reprezintă o afecţiune gravă de sănătate FOTO Arhivă Adevărul
Pietrele la rinichi reprezintă o afecţiune gravă de sănătate FOTO Arhivă Adevărul

Litotriţia este o metodă terapeutică prin intermediul căreia pacienţii pot scăpa de pietrele la rinichi în mai puţin de 40 de minute. Costul unui astfel de tratament poate ajunge la 300 de euro.

Pietrele la rinichi se formează de cele mai multe ori în mijlocul organului, în locul în care se adună urina înainte de a trece în ureter, canalul ce face legătura dintre rinichi şi vezica urinară. Problema este generată de prezenţa calculilor – pietre care se dezvoltă din săruri şi minerale la nivelul rinichilor.

Dacă pietrele mici pot fi eliminate uşor din organism, prin urină, cele mai mari pot provoca dureri insuportabile şi chiar să blocheze fluxul de urinar. Există cazuri în care o piatră la rinichi a ajuns la dimensiunea unei mingi de tenis.

Potrivit cercetărilor medicale, persoanele în jurul vârstei de 30 de ani sunt cele mai predispuse la a suferi de pietre la rinichi, iar afecţiune este mult mai frecventă la bărbaţi decât la femei. Recidiva afecţiunii în cazul multor pacienţi este o altă realitate constatată de medici.

Principalele simptome sunt durerile care pornesc din spate sau partea laterală şi coboară spre zona inghinală, greaţa însoţită de vărsături şi sânge în urină.

În cazul pietrelor mici de până la 5 milimetri în diametru, bolnavii nu au nevoie de tratament, ci doar să consume cantităţi mari de lichide diuretice, de până la trei litri pe zi.

Litotriţia este o procedură modernă de eliminare a pietrelor la rinichi. În cazul acestei proceduri, de obicei, nu este necesară internarea şi este o alternativă pentru cei care vor să evite bisturiul. Pietrele la rinichi sunt sfărâmate fără incizie sau intervenţii endoscopice, cu ajutorul undelor de şoc, după care sunt eliminate din organism pe cale naturală. Totuşi, trebuie menţionat că litotriţia este indicată doar în cazul pietrelor ce au un diametru de până la 2 centimetri.

„Pentru a scăpa de pietrele de la rinichi, cea mai recomandată metodă în anul 2015 este litotriţia, care presupune sfărmarea calculilor renali cu unde de şoc, care direcţionate spre rinichi sparg pietrele. Cel mai modern aparat de acest gen din Moldova se află la Spitalul Bethesda din municipiul Suceava, un astfel de aparat de spart calculi renali regăsindu-se atât la Iaşi cât şi la Galaţi, însă nici unul din cele două nu atinge performanţa celui de la Suceava”, a declarat doctorul urolog Janin Năsăudean.

Acesta a arătat că aparatul de spart calculi renali a fost achiziţionat de Spitalul Bethesda în schimbul sumei de 350.000 de euro, iar tratamentul pentru un pacient ajunge la aproximativ 300 de euro. Doctorul Janin Năsăudean a mai precizat că, în cazul litotriţiei, pacientul nu este supus anesteziei şi nici nu suferă dureri atunci când trece sub unda de şoc.

”Tratamentul durează 30 – 40 de minute, în funcţie de mărimea şi densitatea pietrelor, iar rata succesului terapeutic este de circa 90%, astfel că bolnavul este scutit de disconfortul unei internări şi accentuează vindecarea fără a se apela la bisturiu”, a completat medicul Năsăudean. 

Alte ştiri pe această temă:

Pietrele la rinichi: de ce se formează, care sunt simptomele şi metodele de tratament

Pepenele roşu, un excelent diuretic. Fructul-medicament al verii care ţine inima sănătoasă şi curăţă rinichii

Limonada dizolvă pietrele la rinichi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite