Sucevenii hotărăsc ce fac cu maidanezii lor
0
Timp de două luni aceştia vor fi consultaţi prin nişte chestionare pe care le vor primi de la asociaţiile de proprietari.
Indiferent de ce se va întâmpla cu Legea adoptată la sfârşitul lunii noiembrie de guvernanţi, soarta maidanezilor suceveni va fi decisă de localnici. Începând cu 13 decembrie şi până pe 28 februarie 2012, sucevenii vor completa un chestionar în care îşi vor spune părerea în privinţa gestionării problemei câinilor fără stăpân din oraş.
Astfel, oamenii vor trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu capturarea câinilor vagabonzi, sterilizarea lor şi păstrarea în padocurile amenajate de primărie?“, „Sunteţi de acord cu capturarea câinilor vagabonzi, sterilizarea lor şi retrimiterea lor pe domeniul public?“ şi „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără stăpân care sunt bolnavi, periculoşi sau agresivi?“, la fiecare întrebare putându-se răspunde cu „Da“ sau „Nu“.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, vrea să tripleze bugetul destinat gestionării câinilor fără stăpân, de la 100.000 de lei la 300.000 de lei. Jumătate dintre bani vor fi pentru construirea unui nou adăpost pentru patrupede, iar cealaltă jumătate pentru hrana lor şi utilităţi. În funcţie de răspunsul sucevenilor, edilul şef va intra cu o propunere de HCL în şedinţa de Consiliu Local din luna martie, indiferent de ce se va întâmpla cu legea dată la nivel naţional.
„Cel târziu până la sfârşitul lunii septembrie ne dorim adunarea câinilor de pe străzi şi gestionarea lor în cele două adăposturi ale municipalităţii. Cred că în cel mult trei ani de zile vom avea astfel rezultate vizibile“, a mai spus Ion Lungu.
Circa 2.000 de maidanezi sunt pe străzile din Suceava
„Aşteptăm să vedem ce vor spune oamenii, ca apoi să ne adunăm în şedinţă, să discutăm problema şi să luăm decizia cea mai bună împreună cu cei 23 de consilieri. Oricum eutanasierea nu este o soluţie“, ne-a spus Doiniţa Cocriş, preşedinta Asociaţiei Proanima şi consilier local al municipiului Suceava. Aceasta a mai spus că se fac demersuri pentru ca supermarketurile să aprovizioneze adăpostul de animale cu mâncarea care se apropie de termenul de expirare.
În adăpostul de animale din Lunca Sucevei sunt peste 1.500 de animale fără stăpân, iar pe străzile din municipiu sunt alte aproximativ 2.000 de suflete. 100 dintre patrupedele din padoc au fost trimise în Germania în urmă cu câteva săptămâni spre adopţie, după ce un grup de voluntari ai unei organizaţii germane au venit în sprijinul câinilor fără stăpân. „Problema rămâne însă în mediul rural de unde vin cei mai mulţi câini. Oamenii vin şi îi aruncă pe străzi în oraş deoarece ştiu că aici oamenii au grijă de ei. Ar trebui ca aceştia să fie amendaţi“, susţine Doiniţa Cocriş.