Ritm şcolar inuman. Mamă: „Un elev de a V-a munceşte 10-12 ore pe zi, mai mult decât un funcţionar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: covasnamedia.ro
FOTO: covasnamedia.ro

Pandemia a schimbat viaţa copiilor. În multe situaţii, cei mici petrec între patru şi şase ore la şcoală, după care sunt obligaţi să aloce la fel de mult timp temelor pentru acasă. Părinţii spun că elevii ajung să muncească între 8 şi 12 ore/zi şi nu le rămâne timp pentru joacă.

Tot mai mulţi părinţi se plâng că elevii primesc un noian de teme pentru acasă. În multe situaţii, copiii au nevoie de patru sau chiar şase ore ca să-şi facă lecţiile, ceea ce înseamnă că nu le mai rămâne timp pentru joacă, lecturi din plăcere sau alte activităţi relaxante. Problema este discutată intens de părinţi pe reţelele de socializare.

„Copilul meu de clasa a III-a, după 4 ore la şcoală, mai stă 4-5 ore la teme. Şoc şi groază atât pentru el, cât şi pentru mine”, a comentat o mamă.

„Un elev de clasa a V-a petrece la şcoală şi acasă pentru rezolvarea temelor în jur de 10 - 12 ore. Mai mult decât un funcţionar care munceşte 8 ore/zi. Nu mi se pare normal”, a scris o altă mamă.

„Nu mai are timp de sport, de lectură din plăcere, de stat afară cu prietenii. Are teme, fişe, culegeri, iar fişe. Fişe pe whatsapp, pe mail, pe classroom, teme din manual, din culegere”, a arătat o sucevenacă.

„Se dau teme şi la clasa zero. Şi la mate şi la română. Să vedeţi acolo”, a comentat o utilizatoare a reţelei Facebook.

Deşi sunt părinţi care susţin că au sesizat Inspectoratul Şcolar Suceava încă de anul trecut cu privire la acest aspect, conducerea instituţiei a declarat că nu s-au înregistrat reclamaţii oficiale.

Chiar şi aşa, inspectorul general adjunct Ioan Puiu le aminteşte directorilor de şcoli, profesorilor şi învăţătorilor că timpul alocat temelor este reglementat prin Ordin al Ministerului Educaţiei.

Este vorba despre Ordinul 5.893 din 28.11. 2016, care la articolul 3, arată că nu se pot da teme pentru acasă copiilor de casă pregătitoare.

„Timpul alocat temei obligatorii pentru acasă, la învăţământul primar va fi de maximul o oră. Pentru celelalte niveluri de învăţământ, timpul alocat efectuării temei obligatorii va fi de maximul două ore”, se arată în Ordin. 

Ioan Puiu a arătat că părinţii au dreptate când spun că cei mici muncesc mai mult decât adulţii la şcoală şi acasă. De vină ar fi unii profesori care nu îşi pregătesc orele de curs şi ca să recupereze timpul pierdut în clasă le  dau copiilor mai multe exerciţii pentru acasă.

Reprezentantul IŞJ a spus că va face controale tematice în şcoli.

teme pentru acasa covasnamedia.ro

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Noapte sinistră provocată de vânt în Neamţ. Acoperişuri de blocuri smulse şi căzute peste maşini FOTO

Gafa uriaşă a unei primăriţe. Ce poate păţi după ce şi-a angajat fiul în postul de city-manager

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite