Povestea soţilor care s-au întors de la muncă din străinătate ca să pună pe picioare o afacere cu căpşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian şi Simona Moloce FOTO: Oana Şlemco
Adrian şi Simona Moloce FOTO: Oana Şlemco

Doi soţi din comuna Gălăneşti a judeţului Suceava au muncit ani de zile în Germania, pe plantaţiile cu căpşuni. După ce au învăţat să cultive şi mai ales să promoveze şi să vândă fructele, s-au întors acasă, unde şi-au pus pe picioare propria afacere cu căpşuni.

Simona şi Adrian Moloce din comuna suceveană Gălăneşti sunt doi tineri muncitori, care au reuşit să demonstreze că pot să facă agricultură la nivel de destul de performant în propria lor ţară.

Simona are 31 de ani, iar soţul acesteia 34. Amândoi au lucrat mai multe sezoane, pe plantaţiile de căpşuni din Germania. Munca a fost grea, însă cei doi români nu s-au lăsat.

Au învăţat de la germani tot ce se putea despre cultivarea fructelor. În urmă cu şapte ani, au decis să nu mai plece la muncă în străinătate, ci să-şi construiască încet, cu răbdare şi mult efort, acasă, propria lor afacere în agricultură.

Întreaga lor familie i-a sprijinit şi astăzi cei doi soţi cultivă o suprafaţă de 10 hectare de teren cu căpşuni. Fructele sunt crescute în tihnă, sunt aromate şi gustoase. 

hotii de la hurhuieni care planteaza cultiva capsune

FOTO: Oana Şlemco

Cei doi tineri spun că la început comercializau fructele în pieţe, apoi, cu sprijinul Direcţiei Agricole Suceava, au reuşit să intre în supermarket-urile din judeţ, cultura lor fiind atipică pentru Bucovina.

capsuni de toamna hurjuieni suceava

FOTO: Facebook/Căpşuni Hurjuieni

Sâmbătă, 4 septembrie, Simona şi Adrian vindeau căpşuni cu 15 lei/kg, în prima piaţă volantă organizată anul acesta în municipiul Suceava. Mulţi dintre clienţi îi cunoşteau pentru că le-au vizitat pagina de pe Facebook: „Căpşuni Hurjuieni”. 

Spre deosebire de alţi producători români, cei doi tineri nu s-au plâns nici de lipsa  piaţei de desfacere din ţara noastră şi nici de lipsa zilierilor, dimpotrivă. Au spus că forţă de muncă se găseşte la preţul corect. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Concluzia unui actor care a comparat restaurantele din Cluj cu cele din Braşov: „E ca-n Ali Baba şi cei 40 de proşti. Pardon, hoţi!”

Constatarea amară a unui turist care a comparat preţurile din România cu cele din Grecia. „Măcar ne-au dat bon pe japcă”

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite