Povestea lui Fredi Fieraru, fotbalistul român ce a fost adus acasă pe targă de la primul Campionat Mondial din istorie şi a devenit campion la patinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca Fredi Fieraru, este un fotbalist român ce a jucat pentru echipa naţională a României la Primul Campionat Mondial din istorie – Uruguay 1930. Acesta s-a îmbolnăvit de pneumonie în America de Sud, fiind adus în Europa mai mult mort decât viu. Rudele sale chiar au crezut că a decedat, după ce un ziar din Bucovina a anunţat că Fredi Fierar a murit într-un spital din Italia.

Alfred Eisenbeisser, cunoscut ca şi Fredi Fieraru, s-a născut la data de 7 aprilie 1908 la Cernăuţi, în Bucovina. Acesta a fost un fotbalist român ce a jucat pentru naţionala României la primul Campionat Mondial de fotbal din istorie, ce s-a desfăşurat în anul 1930, în Uruguay. Tainele fotbalului au fost învăţate de Fredi Fieraru la echipele bucovinene Jahn Cernăuţi şi Dragoş Vodă Cernăuţi.

Bucovineanul evolua la echipa Dragoş Vodă Cernăuţi în momentul în care a primit prima sa convocare la echipa naţională de fotbal a României. Fredi Fieraru a fost inclus de antrenorul Costel Rădulescu în lotul echipei ce urma să facă deplasarea la Montevideo pentru mondialul din 1930. Octav Luchide, şeful Federaţiei Române de Fotbal, a reuşit cu greu să o convingă pe mama mijlocaşului bucovinean pentru a-l lăsat pe fiul său în Uruguay, femeia temându-se că nu-şi va mai vedea niciodată fiul.

Fredi Fieraru a fost titular în ambele partide jucate de România la Mondialul din '30, respectiv în victoria 3 – 1 în faţa naţionalei din Peru şi înfrângere cu 4 – 0 în detrimentul Uruguay-ului, echipă ce urma să devină  campioană mondială după ce a învins Argentina în finală.

În timp ce se afla la Montevideo, Fieraru a întâlnit o tânără braziliancă în vârstă de 17 ani, care i-a cam picat cu tronc. Pentru ca nu cumva să-i „scape” din braţe, bucovineanul a dansat cu acea fată o noapte întreagă. Ajuns în camera de hotel, Fredi Fieraru a luat o decizie total neinspirat. Fiind transpirat, el a făcut un duş cu apă rece. La scurt timp, bucovineanul a căzut la pat, ajungând pe mâna medicilor. Acesta a fost diagnosticat cu pneumonie, boală din cauza căreia a slăbit nu mai puţin de 15 kilograme pe drumul de întoarcere spre casă, ce s-a făcut cu vaporul.

„Ştia mama sa ceva! A făcut pneumonie, scuipa sânge. A venit capelanul să-l împărtăşească“, povestea căpitanul echipei Rudolf Wetzer într-un jurnal pe care l-a ţinut pe timpul competiţiei din Uruguay, jurnal ce a fost redat de regretatul Ioan Chirilă în cartea „Şi noi am fost pe Conte Verde”.

După o săptămână de la îmbolnăvire, starea de sănătate a lui Fredi Fieraru se agravase foarte tare. Colegii săi au început să-şi ia rămas bun de la el, fiind adus chiar şi un preot pentru a-l împărtăşi. Când l-a văzut pe părinte, bucovineanul a avut o reacţie dură, ţipând că el nu moare.

„Ceva îmi spunea că dacă îmi bat joc de cioclu totul va fi bine. Aşa că i-am spus cât se poate de serios. Da, padre. Am greşit grav în minutul 63 al partidei cu Peru, când am crezut că mingea va ieşi afară şi nu am mai urmărit. De acolo a venit centrarea din care s-a marcat golul egalizator. Erare humanum est”, aşa a descris acel episod Fredi Fieraru, conform jurnalistului Christian Frisk.

Mijlocaşul român a reuşit să supravieţuiască drumului şi a ajuns până în Europa, unde a fost internat în stare gravă în spitalul din Genova – Italia. Aici, el a stat internat timp de o lună de zile, până când a început să-şi mai revină, astfel că a fost adus la Bucureşti. După alte câteva zi, Fredi Fieraru a ajuns pe targă la Cernăuţi. Mama sa a leşinat când l-a văzut, deoarece un ziar din Bucovina anunţase doar cu ceva timp înainte că fotbalistul a murit într-un spital din Italia.

Fredi Fieraru şi-a revenit complet şi a fost transferat la Venus Bucureşti în anul 1932. El a evoluat timp de 12 ani la echipa bucureşteană, timp în care a câştigat de trei ori campionatul de fotbal al României. Bucovineanul a reuşit să strângă nouă selecţii la echipa naţională de fotbal a României.

Interesant este faptul că Fredi Fieraru a îmbinat fotbalul cu patinajul artistic. Talentat din fire, acesta a devenit campion naţional al României şi la acest sport. În plus, el a participat la Campionatul European din 1934, alături de Irina Timcic, perechea română clasânduse pe locul 7. Doi ani mai târziu, împreună cu aceeaşi Irina Timcic, Fredi Fieraru a bifat o prezenţă şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Garmisch – Partenkirchen, din Germania. Cei doi s-au clasat pe poziţia de 13-a din cele 18 perechi participante. În anul 1939, bucovineanul a mai luat startul la un alt Campionat European de patinaj artistic, însă de această dată alături de Ileana Moldovan. Perechea română a ocupat poziţia a noua la ultima competiţie de anvergură la care a participat Fredi Fieraru. 

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO „Adevărul“ prezintă istoria Cupei Mondiale: 1930 - Finala s-a jucat cu două mingi, iar gazdele au ridicat garduri şi au săpat şanţuri la marginea terenului

Meciul de fotbal care a făcut înconjurul Europei. Povestea singurei partide în care o echipă din România i-a bătut pe cei de la FC Liverpool în urmă cu 50 de ani

VIDEO CM -1990 România a revenit în elită, după ce acoliţii lui Ceauşescu au vrut să desfiinţeze Steaua şi Dinamo

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite