Patru mituri despre depresie demontate de psihiatri. Cel mai bun regim alimentar pentru a scăpa de tristeţea extremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc a demontat pentru „Adevărul“ cele mai răspândite mituri despre depresie. Reputatul specialist a spus, printre altele, că boala care afectează una din patru persoane are leac şi că alimentaţia sănătoasă este parte a tratamentului.

Depresia se tratează greu

„Nu este adevărat. Depresia se tratează greu din cauza sistemului în care trăim şi modului în care noi percepem să ajutăm un individ. Depresia este secundară clar unor situaţii generate de societate. Dacă este o problemă de cuplu, nu s-au dus la timp la medic sau la psiholog sau nu şi-au rezolvat problemele. Dacă discutăm despre o profesie, înseamnă că nu ţi-ai ales profesia care trebuie. Că te-a împins părintele să faci nu ştiu ce profesie şi este în conflict cu ceea ce ţi-ai fi dorit tu să faci şi pentru care poate ai abilităţi. Eu pot să vorbesc o săptămână întreagă despre probleme care ţin de psihiatrie şi nu obosesc pentru că îmi place. Am un coleg care a terminat medicina, care a ajuns psihiatru, şi nu a dorit să facă medicina şi nu a dorit să facă psihiatrie. A venit Revoluţia, a profitat de moment, a renunţat la profesie, s-a dus la Arte şi este un foarte bun pictor pentru că asta şi-a dorit să facă toată viaţa. Omul potrivit, la locul potrivit“, spune medicul psihiatru Alexandru Paziuc.

Medicaţia provoacă dependenţă

„Medicaţia poate provoca o dependenţă dacă stai cu mâna întinsă şi aştepţi să vină un doctor să îţi pună un medicament, panaceu universal. Omul trebuie să înţeleagă că el face depresie din cauza unui fel de a fi a lui, a unor acumulări de situaţii tensionate. Dacă nu schimbă nimic din comportamentul şi atitudinea lui va rămâne dependent de acea medicaţie“, adaugă Paziuc (foto jos).

alexandru paziuc

Alimentaţia nu contează

„Alimentaţia contează foarte mult. Omul este un sistem deschis. Chinezul spune că omul îşi sapă groapa cu gura, adică în funcţie de ce mănâncă. Eu mai susţin că îşi sapă groapa cu gura în funcţie şi de ce vorbeşte. Sigur că sunt anumite alimente care conţin numiţi aminoacizi care joacă un rol important în sinteza neurotransmiţătorilor noştri. Zece la sută din serotonină este secretată de creier, dar 90% este secretată în stomac. O alimentaţie lacto-vegetariană este în favoarea ieşirii dintr-o stare de depresie. O alimentaţie bogată în carne este greoaie pentru persoanele care sunt în depresie“, mai spune psihiatrul sucevean.

Depresia provoacă acnee

„Acneea este o formă de manifestare a depresiei, dacă vreţi. S-a constat că depresia este strâns legată de sistemul imunitar. O pesoană într-o stare de depresie se îmbolnăveşte mai uşor şi boala trenează mai mult. Sistemul imunitar are o legătură strânsă cu sistemul endocrin şi cu gândirea noastră. Atunci să nu ne mirăm că în anumite spitale sau în orfelinate copiii au o imunitate scăzută şi fac febră, infecţii. Nu că nu sunt îngrijiţi de personalul respectiv, sigur - poate fi şi asta o cauză. Dar, de multe ori au o nemulţumire, o insatisfacţie, ceva sufletesc. Atunci sistemul lor imunitar este scăzut şi ca o formă de manifestare: infecţiile cutanate“, explică Alexandru Paziuc, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite