Motivul pentru care, în plină pandemie, spitalul nou din Fălticeni stă închis: „În ţară, medicii nu primesc gravide fiindcă sunt din focarul de COVID-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul spital de la Fălticeni FOTO: ziarulnepenet.ro
Noul spital de la Fălticeni FOTO: ziarulnepenet.ro

Gravidele din zona metropolitană Suceava nu au unde să nască, iar noul spital de la Fălticeni stă cu lacătul pe uşi, pentru că Ministerul Sănătăţii nu alocă fondurile necesare achiziţiei de aparatură medicală. Este vorba despre 23, 868 milioane de lei.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, spune că a fost informat de Ministerul Sănătăţii că spitalul va primi suma de 4,350 de milioane de lei. Totodată, primăria a fost întrebată dacă poate asigura o cofinanţare de 10 la sută din suma promisă de minister. Edilul a asigurat partea de cofinanţare, jumătate de la bugetul local, jumătate din donaţii, dar fondurile de la minister nu au intrat încă în contul administraţiei locale. 

Pe de altă parte, chiar dacă suma promisă  ar ajunge la Fălticeni, spitalul n-ar putea deveni funcţional. Suma necesară pentru deschiderea unităţii medicale este de peste 23 de milioane de lei.

Cu puţinii bani promişi de minister, primăria vrea să cumpere paturi, echipamente pentru sterilizare şi o parte din aparatura pentru compartimentul de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Noul spital de la Fălticeni este o investiţie începută în urmă cu mai bine de 25 de ani. Acum, clădirea este finalizată, însă nu a fost dotată cu aparatură medicală.

Vechiul spital funcţionează în sistem pavilionar. Secţiile sunt împrăştiate prin clădiri aflate în mai multe zone din oraş.

Darea în folosinţă a noului spital ar fi o gură de oxigen pentru tot judeţul. Asta şi pentru că Maternitatea Spitalului Judeţean Suceava este închisă de două săptămâni, iar gravidele din zona metropolitană Suceava, care are o populaţie de 150.000 de locuitori, sunt plimbate de la un spital la altul ca să nască.

 Alexandra Hlade este una dintre sucevencele care au încercat să le sprijine pe viitoarele mămici în această perioadă.  Ea a creat pe Facebook un grup de suport. Alexandra a spus că femeile trec printr-un stres uriaş până resuşesc să-şi găsească un loc la o maternitate ca să nască. A povestit despre cazul unei tinere care s-a dus la Fălticeni ca să nască, dar, pentru că spitalul n-avea anestezist, a fost trimisă la Rădăuţi. „În ţară, medicii nu le primesc pentru că sunt de la Suceava, din focarul de COVID 19”, a spus Alexandra.

Primarul de la Fălticeni a confirmat că maternitatea spitalului din localitate este foarte aglomerată, având programări până la jumătatea lunii mai. „Dacă reuşim să dăm în funcţiune noul spital, vrem să păstrăm şi vechea maternitate pentru a dubla capacitatea de internare. Este nevoie în această perioadă”, a spus Cătălin Coman.

Tot sistemul medical din judeţul Suceava se confruntă cu dificultăţi uriaşe în contextul pandemiei de COVID 19. Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” tratează toţi pacienţii care au COVID 19. Bolnavii neinfectaţi sunt trimişi la tratament în spitalele din teritoriu. Numai că şi aceste unităţi medicale funcţionează cu frâna de mână trasă. Multe cadre medicale sunt infectate cu coronavirus şi se află în izolare. 

De altfel, managerul Spitalului Rădăuţi, Traian Andronache, a declarat, la mijlocul săptămânii, că Rădăuţi nu poate să preia toţi pacienţii de la Suceava, pentru că se confruntă cu o acută lipsă de personal.

Apoi, nciunul dintre spitalele municipale n-are dotările medicale de la Spitalul Judeţean „Sf. Ion cel Nou”. Nu se poate asigura partea de chirurgie cardiacă, neurochirugie.


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite