Ionuţ Ursache surprinde credinţa prin sculpturile din lemn FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Ursache
Ionuţ Ursache

Suceveanul lucrează în lemn de 18 ani, iar unele piese realizate de el au trecut graniţele ţării.

Ionuţ Ursache are 44 de ani şi a deprins arta lemnului pe vremea când era elev la Colegiul Industrial nr. 2 din Suceava şi a cochetat cu sculptura încă de la vârsta de 16 ani. „Începusem să sculptez casete de bijuterii, pentru că erau bine plătite, cam 100 de lei bucata, şi le vindeam. Mă zbăteam să strâng bani să merg la mare“, îşi aminteşte John, cum este cunoscut în rândul prietenilor. După ce şi-a finalizat stagiul militar, s-a angajat la Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL) Suceava, unde şi-a perfecţionat talentul, făcând prototipuri pentru mobilă sculptată. În paralel, a lucrat la câteva sculpturi pe care le-a scos la vânzare în două expoziţii.

Catapeteasma din Cleveland

Comenzi din SUA şi Israel

„Am expus circa 15 piese, care s-au vândut prin ţară, dar şi în Suedia şi SUA, cu preţuri foarte bune. A rămas o singură sculptură, denumită «Prietenie», pe care nu am vrut să o vând“, a spus sculptorul sucevean. Odată încheiat capitolul CPL, a început să lucreze pe cont propriu, reprofilându-se pe sculpturi bisericeşti.

„Aveam prieteni pictori de biserici, care m-au pus în legătură cu un client din SUA. Acesta a donat prima catapeteasmă făcută de mine Bisericii din Costâna, unde se află şi în ziua de azi. Am făcut apoi şi stranele pentru biserică. Nevoia m-a învăţat şi am văzut că merge treaba, astfel că m-am apucat de sculptură bisericească“, recunoaşte Ionuţ Ursache. Lucrările sale au fost apreciate, comenzile au început să vină din toate zonele Sucevei şi a ajuns să primescă solicitări din Israel, Alaska, Luxemburg, SUA.

image

„Am avut apoi oportunitatea şi bucuria să lucrez pentru Mănăstirea Voroneţ, pentru care am făcut strane şi laiţe pentru protecţia picturii. A urmat Mănăstirea Dragomirna, unde am făcut un baldachin pentru sfintele moaşte şi două iconostase, un alt baldachin pentru Mănăstirea Humorului, am lucrat la restaurarea sculpturii la Biserica Domniţa Bălaşa, din Bucureşti, şi multe alte lucrări la biserici şi mănăstiri din Suceava şi din ţară“, spune sculptorul.

Baldachinul sculptat pentru Mănăstirea Dragomirna

Printre lucrările sale se numără baldachinul sculptat pentru Mănăstirea Hozeva din Israel, catapeteasma şi stranele din biserica greacă din Luxemburg, o catapeteasmă comandată de Biserica „Sf. Andrei“ din Cleveland, SUA, şi uşile împărăteşti dintr-o biserică rusească din Alaska. Are atelierul de sculptură în curtea locuinţei sale. Astfel, se poate bucura de compania partenerei de viaţă şi de fiecare şotie a fiicei sale, care-i încântă privirile de doi ani de zile şi pe care o numeşte „cea mai de preţ sculptură“.

Profil
Născut. 29 ianuarie 1967, la Suceava.
Studii. Colegiul de Prelucrare a Lemnului Suceava.
Familie. Are o fetiţă de 2 ani.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite