În ce s-a transformat tradiţia crucilor de gheaţă pentru Bobotează, din cauza căldurii. Obiceiul, păstrat de aproape 150 de ani într-un sat din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile mari din această perioadă i-au pus pe localnicii din comuna suceveană Bosanci în situaţia în care nu mai pot confecţiona cruci de gheaţă. Aceştia vor decupa pojghiţe din gheaţa rămasă în colţul unui iaz, pe care le vor lipi una peste alta, iar ulterior le vor pune pe crucea din piatră din faţa Bisericii din Bosanci, pentru ca tradiţia veche de 150 de ani să nu se piardă.

Tradiţia ridicării de Bobotează a crucilor de gheaţă în faţa bisericilor din comuna Bosanci, care a fost preluată şi de alte lăcaşuri de cult ortodox din judeţul Suceava, va fi greu de păstrat şi în acest an, din cauza temperaturilor foarte mari. Cum temperaturile rar au scăzut sub 0 grade Celsius, iazurile din judeţ nu au îngheţat, iar firmele sucevene ce au congelatoare ce ar putea îngheţa apă pentru ca tradiţionalele cruci de gheaţă să poată fi confecţionate, nu şi-au arătat disponibilitate.

La Bosanci, tradiţia crucilor de gheaţă pentru Bobotează s-a născut în 1867, când a fost un incendiu foarte mare şi ar fi ars în jur de 40 de case. De atunci, oamenii au decis să facă acele cruci de gheaţă ca că-i protejeze de evenimente nedorite, iar acest lucru îl lasă pe seama pompierilor din serviciul voluntar al comunei, serviciu cu o tradiţie foarte veche în comună. De atunci ei se apucă de treabă în fiecare an, cu câteva zile de Ajunul Bobotezei. De când a început tradiţia crucilor de gheaţă, la Bosanci nu s-a mai înregistrat nici un incendiu atât de puternic cum a fost cel din 1867.

„În Bosanci se realizează astfel de cruci de gheaţă de prin anul 1867. Eu personal de 40 de ani fac această treabă. La început reuşeam să realizăm doar o cruce de gheaţă, însă acum ne-am modernizat şi noi şi numărul lor a crescut. Au fost ani în care din cauză că nu a fost gheaţa bună la Bosanci, am mers tocmai până la Poiana Stampei pentru a aduce gheaţă din care să confecţionăm aceste cruci, ce a devenit o tradiţie pentru localitatea noastră”, a declarat Vasile Spoială, unul dintre veteranii din Bosanci.

În acest an, iazurile din Bosanci nu au îngheţat. Totuşi, un colţ dintr-un iaz este acoperit cu strat de 2 – 3 centimetri de gheaţă. Localnicii vor să strângă aceste pojghiţe subţiri de gheaţă pe care să le lipească una peste cealaltă, iar ulterior ele vor fi plasate pe crucile de piatră din faţa bisericilor din localitate.

Anul trecut, pe un ger de -15 grade Celsius, bosâncenii au confecţionat zeci de cruci de gheaţă, ce au ajuns la mai multe biserici de pe raza judeţului Suceava. Aceştia au folosit drujbe şi fierăstraie pentru a realiza crucile de gheaţă, însă anul acesta ei nu mai au din ce să confecţioneze astfel de cruci. Marile fime din judeţul Suceava, care în alţi ani se implicau pentru menţinerea acestei tradiţii vechi de 150 de ani, au anunţat că nu vor putea îngheţa apă în congelatoarele proprii deoarece agnajaţii sunt în concediu până la data de 8 ianuarie 2018.

„Am vorbit cu pompierii din sat. Am găsit la malul unui iaz o pojghiţă de gheaţă de cinci centimetri. Mergem să decupăm de acolo ce putem, fiecare felie de gheaţă o vom lipi peste cealaltă şi credem că peste noapte se vor suda.  Vom face din acestea o cruce pe care o vom pune peste crucea de piatră din curtea bisericii”, a arătat viceprimarul comunei Bosanci, Aliodor Nichifor.

Alte ştiri pe această temă:

Gerul Bobotezei s-a mutat în congelator. Crucile din gheaţă pentru procesiunea de sfinţire a apelor, făcute în laborator

Tradiţii de Bobotează: crucile de gheaţă făcute în Ajunul Bobotezei, obicei păstrat de aproape 150 de ani într-un sat din Suceava

Tradiţie de veche de 150 de ani: cruci de gheaţă de 100 de kilograme făcute de săteni

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite