Îmbulzeală pentru sarmale la procesiunea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Enoriaşii răposatului Pimen au uitat regulile de distanţare sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: newsbucovina.ro
FOTO: newsbucovina.ro

Mii de credincioşi au participat la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care a avut loc pe 24 iunie, când este hramul lăcaşului de cult. Unii dintre ei au uitat de regulile de distanţare sanitară şi s-au îmbulzit ca să facă rost de o porţie gratuită de sarmale.

Mii de credincioşi au participat, miercuri, de Sânziene, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfâtul Ioan cel Nou” din Suceava prilejuită de hramul lăcaşului de cult. 

Unii dintre ei au uitat şi de credinţă şi de regulile de distanţare socială şi s-au îmbulzit în afara zidurilor lăcaşului de cult ca să prindă o porţie de sarmale. 

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi locţiitor de Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de stareţii mănăstirilor Putna, Bogdana, Râşca şi Sihăstria Putnei, precum şi de doi clerici membri ai Adunării Eparhiale.

După Sfânta Liturghie, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou a fost pusă într-o maşină şi purtată pe străzile oraşului. 

Credincioşii au aşteptat-o pe traseu cu flori de sânziene. 

racla sf ioan suceava

Momentul în care racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou a ajuns în faţa Catedralei. FOTO: Oana Şlemco

Traseul procesiunii a fost acelaşi ca-n anii precedenţii, cu o singură excepţie. Racla a plecat de la Mănăstirea Sfântul Ioan şi s-a îndreptat spre Biserica Sfânta Înviere – Biserica Domniţelor – Biserica Sf. Gheorghe Mirăuţi – Biserica Sf. Dumitru – Biserica Sf. Nicolae – Biserica Naşterii Maicii Domnului – Catedrala Naşterii Domnului – Biserica Sf. Vineri şi înapoi la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, cu o scurtă oprire în curtea Spitalui Judeţean. În anii anteriori, racla era purtată pe străzile Sucevei pe umerii unor preoţi.

 Unii dintre credincioşii care au participat la ceremonia religioasă au măturisit că s-au rugat la moaştele Sfântului Ioan cel Nou pentru ca pandemia de COVID-19 să dispară. „Sunt creştină şi mă bucur de ziua de astăzi. Este diferit faţă de alţi ani. În alţi ani eram în curtea mănăstirii Sf. Ioan. Acum stăm pe stradă cu mască. Trebuie să ne adăptăm. L-am rugat pe Sfântul Ioan să ne scape de boala asta, şi de măşti şi de toate şi să ne dea pacea sufletească”, a spus o femeia care a aşteptat racla în zona Catedralei din Suceava.


Puhoi de oameni la ieşire din Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. FOTO:ziardesuceava.ro 

racla suceava

Unii dintre enoriaşi au venit la ceremonie îmbrăcaţi în costume tradiţională. Ba chiar s-au învoit de la serviciu ca să aştepte racla. „Mi-aş dori ca toată pandemia să dispară şi oamenii să fie cum erau înainte”, ne-a spus o tânără.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava nu este condusă de ÎPS Pimen. Ierarhul s-a stins din viaţă pe 20 mai 2020.

Citeşte şi: 

Un text cum nu am mai citit: predicţie religioasă SF pe teme biblice, de tip apocaliptic, cu Trump erou al sfârşitului timpurilor, Ultimul Ales

Minunea naşterii lui Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus. A trăit în pustie mâncând lăcuste şi miere sălbatică


 


 


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite