FOTO Salina Turda văzută prin ochii fotografului Cătălin Urdoi: „Poarta spre inima Transilvaniei întregeşte potenţialul turistic pe care îl are România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina Turda. FOTO Cătălin Urdoi
Salina Turda. FOTO Cătălin Urdoi

Fotograful sucevean Cătălin Urdoi a vizitat pentru prima dată Salina Turda şi a rămas impresionat de frumuseţea acesteia. El a realizat un set de fotografii excepţionale ce poate convinge pe oricine să viziteze minunata salină din Cluj.

GALERIE FOTO 

„Mereu mi-am dorit să vizitez Salina Turda, iar la începutul lui decembrie am avut ocazia să o fac, bineînţeles cu aparatul la gât şi cu emoţia unui copil care păşea pentru prima dată pe un tărâm nou, pe un tărâm subteran, ascuns parcă de vâltoarea societăţii de deasupra. Emoţie am simţit de când am plecat din Rădăuţi, până când am ajuns. Văzusem în fotografiile altora măreţia subterană care uimeşte la propriu, însă acum, urma să o documentez eu prin fotografie, aspect care mi-a multiplicat emoţia şi totodată mi-a intensificat creativitatea.

Ajuns la destinaţie, am păşit agale pe scările care ne conduceau spre inima Transilvaniei, aşa cum le place celor de acolo să numească Salina Turda. Un peisaj nemaivăzut îmi conducea paşii printre pereţii de sare în care timpul şi-a scrijelit nemurirea, descoperind astfel, altarul de sare al României noastre. Holul m-a condus mai departe spre încăperile parcă uitate de timp, unde istoria mineritului românesc de sare se împleteşte azi cu modernismul, împreună facând din Salina Turda, unul din cele mai vizitate locuri din România.

Pe rând am vizitat Sala de tratamente (Mina Ghizela), Galeria Franz Josef, Mina Iosif (cunoscută ca fiind sala ecourilor), Mina Rudolf (unde se află cea mai mare roată subterană din lume) şi nu în ultimul rând Mina Terezia care găzduieşte lacul de sare.

Accesul spre Mina Terezia se face pe Scara Bogaţilor, un loc rupt parcă din faimoasa serie a filmului Piraţii din Caraibe, unde depunerile de sare au pus stăpânire pe structura de lemn a scărilor, dând naştere unui scene unice, pe care trebuie să o vedeţi cu ochii voştri. Crivacul, vechea maşina de extracţie a sării din subteran, este simbolul lăsat în timp moştenire, de cei care trudind în acestă mină au făcut posibilă valorificarea ei turistică azi.

Măreţia minelor, alături de modernizare futuristă a locaţiei, fac din Salina Turda un loc unic în România şi de ce nu, poate în lume. Închei prin a spune că avem o Românie minunată, iar Salina Turda – Poarta spre inima Transilvaniei, întregeşte potenţialul turistic pe care îl are România. Mai departe, las imaginile să vorbească de la sine”, a povestit fotograful Cătălin Urdoi.

Alte ştiri pe această temă:

Mocăniţa Huţulca a ajuns în cunoscuta publicaţie britanică The Telegraph: „Este încă o reuşită pentru promovarea Bucovinei peste hotare”

Fotografiile geniale ale unui sucevean au trimis România în National Geographic. „Cele mai frumoase clipe sunt gratuite“

Fotografiile făcute de doi români la festivaluri de datini şi obiceiuri de Anul Nou din România sunt printre cele mai apreciate pe National Geographic

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite