Elev sucevean admis la Oxford disecă sistemul de învăţământ românesc: „Modul de predare şi partea practică îi trimit pe tinerii români în străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eusebiu Şutu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, explică de ce a ales să dea admitere la Universitatea Oxford, unde a fost şi admis.

Eusebiu Şutu, un elev de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din municipiul Suceava, a început anul cu o veste foarte importantă pentru el. Acesta a primit o scrisoare oficială de la Universitatea Oxford, prin care a fost anunţat că a fost admis la una dintre cele mai renumite universităţi din lume.

Eusebiu, un obişnuit al olimpiadelor naţionale de fizică, matematică şi informatică, a fost la sfârşitul anului trecut în Marea Britanie, unde a participat la un interviu organizat de Universitatea Oxford, reuşind să se descurce de minune.

Elevul sucevean a mai aplicat şi la alte patru universităţi din Marea Britanie – Imperial London College, University College London, Manchester şi Edinburgh, deocamdată primind un răspuns favorabil de la University College London şi Manchester, însă chiar şi aşa opţiunea lui rămâne Oxford.

Totul a început odată cu intrarea în clasa a XII-a, când a apărut şi gândul că la terminarea liceului va trebuie să aleagă ce universitate vă dori să urmeze, astfel că s-a hotărât din timp ce va dori să facă după examenul de bacalaureat. Profesorii de informatică Ovidiu şi Daniela Marcu, având fiul la studii la Universitatea Oxford, i-au povestit despre cum e viaţa acolo şi chiar a rămas fascinat de cele auzite.

Aceştia l-au încurajat să aplice la această universitate, la fel ca şi alţi profesori din liceu, care i-au povestit despre foşti elevi plecaţi la studii în străinătate şi care în prezent o duc foarte bine, fiind realizaţi din punct de vedere profesional. Eusebiu a ţinut să completeze faptul că a fost ajutat foarte mult în luarea acestei decizii şi de profesorii Sorin Golda, Marius Marchitan şi Vasile Monacu.

La sfârşitul anului 2015, la 15 decembrie, Eusebiu a fost invitat în Marea Britanie la un interviu. Interviul a durat circa 30 de minute, în care a avut de rezolvat probleme de matematică şi fizică. Aceste probleme nu i s-au părut foarte grele tânărului sucevean, însă a ţinut să precizeze că atunci când se bloca, profesorii îi ofereau un indiciu pentru a putea continua mai departe.

Eusebiu a mai arătat că interviul a fost unul foarte interesant. A stat la o masă cu cei doi profesori intervievatori, iar aceştia i-au dat mai multe probleme, pe care el le rezolva, explicând exact ce face. 

„Am avut emoţii la început, însă profesorii au fost foarte drăguţi, m-au întrebat cum e camera, cum mă înţeleg cu restul studenţilor, care mai erau veniţi la interviuri, nu erau genul să te sperie ci să stea de vorbă cu tine, foarte deschişi”, a spus elevul sucevean.

Taxa de studii este de 9.000 de lire sterline pe an, care însă este plătit dintr-un împrumut guvernamental de la guvernul englez, ce va fi restituit ulterior după finalizarea studiilor, în rate din salariul absolventului.

„Foarte interesant este faptul că ei au grijă ca tu să ai bani să achiţi împrumutul. Dacă ai un salariu de doar 20.000 de lire sterline pe an, nu te obligă să plăteşti acel împrumut, încă de la angajare”, a precizat Eusebiu Şutu.

Eusebiu este pasionat de ştiinţe exacte, fizica, matematica şi informatica fiind obiectele sale preferate. Acesta ar prefera pe viitor să combine fizica cu informatica, dorind să meargă pe partea de hardware şi nu pe cea de software, pentru a-şi putea folosi şi cunoştinţele de electricitate, ramură a fizicii ce îi place cel mai mult. Pasiunea pentru fizică a venit de la tatăl său, care este inginer în aeronautică.

Modul de predarea şi partea practică îi „trimite” pe tinerii români la studii în străinătate

 „Modul de predare şi partea practică mult superioară faţă de ceea ce se face în România îi face pe tineri să aleagă universităţile din străinătate. La Oxford, spre exemplu, este un profesor la doi studenţi şi astfel se poate ocupa foarte bine de tine. Încă un motiv ar fi acela că un absolvent al unei facultăţi din afară îşi găseşte rapid un loc de muncă, ceea ce nu se întâmplă şi în România. Statul nu îşi dă interesul ca studenţii să fie integraţi în câmpul muncii”, a explicat Eusebiu motivele ce l-au determinat să aplice pentru o universitate din străinătate în detrimentul uneia din ţară.

După finalizarea studiilor, Eusebiu nu se gândeşte să se întoarcă în ţară, el dorind ca România să fie pentru el ca un loc în care să vină în vacanţă, unde să-şi găsească liniştea.

Fiind acceptat la inginerie, după terminarea studiilor ar dori să continue pe acest domeniu, în schimb ar vrea să lucreze în partea de cercetare a circuitelor integrate. Eusebiu a mai explicat că are nevoie de media 9 la bacalaureat şi implicit la matematică şi fizică, pentru a fi acceptat definitiv la Oxford, aceasta fiind singura condiţie pusă de renumita universitate britanică.

Eusebiu a rămas uimit de faptul că la Oxford erau foarte mulţi români, pe care în mare parte îi cunoştea de la olimpiadele la care a participat. Spre exemplu acesta a arătat că anul trecut la informatică, din cei 22 de studenţi de la Oxford, şase erau români. El s-a împrietenit şi cu foarte mulţi englezi, toţi fiind nişte firi prietenoase şi deschise.

 „Condiţiile la Oxford sunt extraordinare. Pot să spun că fiecare student are camera sa proprie, ceea ce este foarte bine pentru că este linişte în momentul în care vrei să studiezi. La început de an, bobocii primescu un student din anii II sau III pentru a-i iniţia, ajuta cu acomodarea la universitate. Este foarte interesant deoarece poţi discuta foarte multe lucruri cu ei. Oraşul este foarte frumos, este plin de studenţi, e plăcut să locuieşti acolo, iar colegiul la care am fost invitat este chiar în centrul vechi al oraşului, o zonă foarte frumoasă”, a concluzionat Eusebiu Şutu. 

Alte ştiri pe această temă:

Laurenţiu Ploscaru, geniul român în matematică, admis la cinci şcoli din Marea Britanie, printre care şi Oxford: „Mi-ar plăcea să mă întorc în România“

Drumul unei tinere românce spre Oxford sau cum îţi poate influenţa viitorul pasiunea pentru limba engleză

Românul considerat cel mai bun macroeconomist al lumii, plecat din ţară de 15 ani: „Ce se face în România nu se compară nici cu ceva mediocru din Vest”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite