Criză de medici cardiologi în spitalele din Suceava: aproape toţi pacienţii sunt direcţionaţi către Spitalul Judeţean Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc nu au niciun medic cardiolog. La Spitalul Municipal Rădăuţi lucrează un singur cardiolog. Cardiologii de la Spitalul Judeţean Suceava fac faţă cu greu afluxului mare de pacienţi pentru că, în lipsa medicilor specialişti în spitalele din judeţ, cazurile sunt direcţionate către spitalul din Suceava.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântu Ioan cel Nou” din Suceava se luptă zi de zi cu un aflux mare de pacienţi şi cu un număr mic de medici care pot asigura asistenţa medicală la specialitatea Cardiologie. În cadrul unităţii spitaliceşti îşi desfăşoară activitatea zece medici cardiologi, dar dintre aceştia doar şapte se ocupă propriu – zis de pacienţii internaţi pe secţie, trei dintre ei fiind angajaţi cu contract de colaborare pentru a face doar gărzi.

Lipsa acută de medici cardiologi în judeţ pune din ce în ce mai multă presiune pe cei de la Spitalul Judeţean, volumul de muncă fiind foarte mare, aceştia trebuind să se împartă pe secţie, ambulatoriu şi în Unitatea de Primiri Urgenţe. Este o muncă la foc continuu, iar specialiştii fac faţă cu greu solicitărilor. Din cauza deficitului de cardiologi, sucevenii cu afecţiuni cardiace aşteaptă şi mai mult de o lună ca să beneficieze de o investigaţie de specialitate.

„Din datele statistice reiese că un medic consultă, în medie, 25 de persoane de zi şi internează aproximativ zece. În Unitatea de Primiri Urgenţe ajung zilnic aproximativ 30 de pacienţi care necesită consult cardiologic”, a declarat inginerul biomedical Dragoş Vicoveanu, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean Suceava.

Sunt externaţi, în medie, 150 – 180 de pacienţi lunar, iar într-un an, numărul externărilor depăşeşte cifra de 2.000 de pacienţi. Secţia de Cardiologie din cadrul spitalului sucevean însumează 60 de paturi cu tot cu compartimentul de Terapie Intensivă. Volumul de muncă este atât de mare deoarece, exceptând Spitalul Municipal Rădăuţi, unde există un singur medic cardiolog, în unităţile spitaliceşti din judeţ nu este acoperită această specialitate.

„Pacienţii vin din tot judeţul, specialitatea este foarte căutată, este cabinetul cel mai solicitat din ambulatoriu”, a completat purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean.

S-a ajuns în această situaţie deoarece în judeţ mai este un singur medic cardiolog, care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Municipal Rădăuţi. „Facem faţă cu greu, patologia este una numeroasă. Reuşim să acoperim aproximativ 70% dintre solicitări. Doamna doctor munceşte foarte mult şi aleargă zilnic între secţie, policlinică şi urgenţe. Avem promisiuni că vom avea un al doilea cardiolog din 2019. Este vorba despre un rezident care sperăm că nu se va răzgândi”, a declarat managerul Spitalului Rădăuţi, Traian Andronachi.

Unitatea spitalicească din Vatra Dornei nu are niciun medic cardiolog, toate cazurile fiind direcţionate către Spitalul Judeţean. “Nu avem medic specialist cardiolog de aproape trei ani, dar, chiar dacă ar fi, aparatura existentă nu ne-ar permite să rezolvăm cazurile grave. Avem nevoie de medici pe aproape toate specialităţile”, a spus medicul Cristian Rusu, directorul medical al Spitalului Vatra Dornei.

Situaţia este la fel de gravă şi la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, doar că aici există speranţă că începând cu data de 1 ianuarie 2018 va lucra un medic rezident. „Nu avem medic cardiolog, dar aşteptăm de la anul un rezident care este în an terminal. Sperăm să vină pentru că în total avem 14 posturi blocate, pentru diferite specialităţi, pentru medici rezidenţi. Anul acesta nu am mai dat niciun post pentru ­e­xamenul de rezidenţiat, am organizat concurs pentru posturile vacante, dar din nefericire tot nu am găsit un cardiolog”, a declarat Cătălin Săndulescu, managerul Spitalului Câmpulung Moldovenesc.

Alte ştiri pe această temă:

Cel mai mare spital din Oltenia va avea o Clinică de Cardiologie. Medicii vor efectua nu doar operaţiile pe cord deschis, ci şi cele pe vasele mari

Predicţia alarmantă a unui reputat cardiolog român: „Oamenii cu tensiune arterială normală ar putea deveni o minoritate în România“

UPDATE Strigătul disperat al medicilor care „fierb“ în sala de operaţie: „Pacienţii cu infarct sunt îndrumaţi către alte centre din ţară”

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite