Cea mai mare statuie din ţară a lui Ştefan cel Mare va fi restaurată, după ani buni în care a fost lăsată în paragină şi pradă hoţilor de fier vechi
0Statuia lui Ştefan cel Mare, amplasată în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, un simbol al Sucevei, a ajuns în paragină după ce autorităţile au lăsat-o de izbelişte. Primăria municipiului Suceava va repara statuia, proiectul vizând reabilitarea statuii ridicându-se la suma de 562.000 de lei, fără TVA. Statuia ar trebui să fie gata până la data de 28 noiembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.
După mai multe licitaţii ratate, Primăria municipiului Suceava a declarat asocierea formată din firmele SC Mateo Rustic SRL Ipoteşti, judeţul Suceava şi SC Exprosoft SRL Miroslava, judeţul Iaşi, câştigătoarea licitaţiei privind lucrările de reabilitare a statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, amplasată în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei.
Proiectul se ridică la suma de 562.000 de lei, fără TVA şi ar trebui să fie finalizat în termen de 120 de zile. Lucrările ar urma să înceapă după data de 1 martie 2018, urmând a fi finalizate până la data de 28 noiembrie a acestui an, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.
„Sper cel târziu la data de 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, să o putem inaugura. Este un moment important pentru noi”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Lucrările de la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare vizează reabilitarea şi remontarea tuturor elementelor de bronz, refacerea placajului soclului cu plăci de travertin, refacerea şi extinderea platformelor existente şi placarea cu dale de granit, montarea de bănci.
Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Suceava este un monument din bronz realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, în anul 1977. Statuia se află în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi are o înălţime totală (inclusiv soclul) de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Amplasarea statuii a fost făcută în aşa fel încât să poată fi văzută din orice punct central al municipiului Suceava.
Din 1977 şi până în prezent statuia nu a fost renovată, astfel că aceasta s-a degradat ajungând aproape în paragină. Pe soclul monumentului, din care încep să se desprindă bucăţi de ciment, au apărut tot felul de mesaje, ornamentul din bronz de pe partea dreaptă a soclului a fost furat de hoţii de fier, iar statuia prezintă o imagine dezolantă pentru orice privitor.
În plus, pe statuia lui Ştefan cel Mare, şi-au făcut apariţia boscheţii, însă aceasta poate fi considerată o problemă minoră de îndată ce întreg monumentul stă să cadă.
În anul 2009, Primăria Suceava a realizat un proiect de reabilitare a statuii, însă cum valoarea acestuia ajungea la suma de 200.000 de euro, a fost aruncat într-un sertar şi toată lumea pare să fi uitat de el.
Degradarea accentuată a statuii a avut loc la începutul anilor 2000, când sub coada lui Voitiş - armăsarul domnitorului, şi-a făcut apariţia un puiet de mesteacăn. În anul 2008, când oraşul Suceava aniversa 620 de ani de atestare documentară, unul dintre cele două altoreliefuri de bronz s-a desprins şi a căzut. Există şi o legendă potrivit căreia o grupare de hoţi a încercat să-l fure pentru fier vechi şi au fost prinşi în flagrant de poliţişti.
Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare a fost dezvelită pe 16 septembrie 1977, în prezenţa preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu. Dezvelirea statuii s-a făcut cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat şi oferirea unor buchete de flori liderilor comunişti aflaţi la eveniment.
Alte ştiri pe această temă:
Statuia lui Marghiloman, de aproape trei metri înălţime, va fi amplasată în faţa Vilei Albatros