Aleşii Sucevei, plătiţi să-i cânte în strună primarului
0Majoritatea consilierilor nu ştiu ce proiecte aprobă, dar spun „da“ ori de câte ori li se cere. La ultima şedinţă, de pe 28 iulie, 19 proiecte au fost adoptate într-o oră. Practic, aleşii au decis viitorul Sucevei în trei minute. Întrebaţi ce au votat în ultimele luni, ei au ridicat din umeri.
Reprezentanţii Consiliului Local (CL) nu ştiu ce proiecte au aprobat pentru municipiu, deşi ei sunt cei care le-au susţinut şi votat.
Întrebaţi despre numărul şi valoarea creditelor contractate de Primărie pentru lucrările din oraş (aproximativ 100 milioane de euro), bani ce urmează a fi plătiţi de suceveni prin taxe şi impozite locale, majoritatea consilierilor au evitat răspunsul. Ei şi-au ascuns neştiinţa susţinând că nu au hârtii în faţă şi că nu vor să dea răspunsuri eronate.
„Eu ştiu de două împrumuturi, dar poate îmi scapă mie ceva. Ştiu că s-au făcut la o bancă austriacă, dar nu am documentele în faţă şi nu-mi amintesc exact detaliile“, a răspuns Virginel Iordache, reprezentantul PSD.
Din partea partidului aflat la putere, răspunsurile au fost şi mai sărace. „Întrebaţi la directorul economic din Primărie, că nu ţin eu contabilitatea. Nu am de unde să ştiu asemenea informaţii“, a spus Silviu-Cristinel Creţu, consilier local PDL.
Tot la direcţia economică din Primărie ne-a îndrumat şi consilierul PDL Cristina Iordăchel. „Activitatea primăriei este foarte complexă, nu ştiu aceste lucruri. Faceţi o cerere scrisă la departamentul de buget-finanţe din cadrul Primăriei şi aflaţi de acolo informaţiile”, a precizat consilierul.
Cristina Iordăchel a recunoscut că în ultimele luni nu a iniţiat niciun proiect de hotătâre în cadrul Consiliului Local. Un alt ales PDL, Monica Loredana Săndulescu, a refuzat să răspundă la întrebări. „Sunt plecată în concediu. Sunaţi-i pe colegii mei. Nici nu vă aud bine. Îmi cer scuze“, a declarat consilierul. Cei doi aleşi din partea PNL nu au putut fi contactaţi. La ultima şedinţă de CL, care a avut loc pe 28 iulie, au participat aproape toţi consilierii care reprezintă cele trei partide. Şedinţa a durat aproape o oră şi la fiecare 3 minute a fost adoptat un proiect. Nu au fost discuţii amănunţite pe marginea acestora, iar voturile au curs la foc automat.
Consilierii locali se întrunesc lunar să discute şi să voteze diverse proiecte ce vizează problemele actuale şi viitorul oraşului. Teoretic, aleşii locali ar trebui să fie persoane dinamice, să vină cu sesizări sau soluţii de interes public ce ar urma să fie discutate în şedinţele din palatul administrativ. Practic, rareori se întâmplă aşa ceva.
Fără idei proprii de mai multe luni
De exemplu, la ultima şedinţă de Consiliu Local (CL), care a avut loc pe 28 iulie, toate proiectele de pe ordinea de zi au fost realizate la iniţiativa primarului. Pe lângă faptul că niciunul dintre cei 23 de reprezentanţi ai sucevenilor nu a venit cu o idee proprie pe care s-o propună în ultimele luni, aceştia nici măcar nu au răsfoit paginile scrise de primar, votând fără comentarii proiectele sale.
Discuţiile au fost conduse de Ion Lungu în timp ce marea majoritate a consilierilor păreau hipnotizaţi de cuvintele primarului. Aceştia au tăcut aproape o oră, cât a durat şedinţa, singura mişcare fiind apăsatul pe buton, semn că aprobă tot ce le-a spus „şeful“.
Lipsa de reacţie a consilierilor a făcut ca cele aproape 20 de propuneri să fie aprobate la foc automat, ceea ce înseamnă că, matematic, la fiecare trei minute un proiect a fost anunţat, citit, analizat şi adoptat. Singurul consilier care şi-a făcut simţită prezenţa la şedinţă în mod activ a fost Cornel Caşu.
El a remarcat mai multe greşeli şi omisiuni în cadrul câtorva proiecte, printre care şi cel de înfiinţare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Suceava“. Cornel Caşu a reclamat că nu scrie pe ce perioadă sunt aleşi membrii asociaţiei, iar primarul i-a spus că mandatul este acelaşi cu cel de consilier local. „De ce nu analizăm mai bine proiectele de la început, înainte să le aprobăm?“, a întrebat consilierul local Cornel Caşu.
Primarul Ion Lungu s-a arătat surprins că o persoană din cele peste 20 prezente la masa de dezbateri a studiat atent maldărul de hârtii ce conţineau proiectele sale.
„Vă invidiez că aveţi timpul necesar să analizaţi în amănunt toate datele“, a spus ironic primarul. Ceilalţi consilieri au fost activi doar când a fost vorba de aprobarea proiectelor.
O dovadă în plus că şedinţele de CL sunt mai degrabă întâlniri colegiale decât dezbateri amănunţite ale problemelor Sucevei este faptul că, zilele trecute, a fost votată modificarea unei hotărâri adoptată de aceiaşi consilieri locali cu doar câteva luni în urmă.
Este vorba despre HCL 98/2011 referitoare la buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul în comun şi gospodărirea oraşului.
În forma iniţială, consilierii au aprobat amenzi de 25.000 de lei pentru cei care încalcă regulile de convieţuire. Apoi, s-au adunat în jurul mesei de şedinţă pentru a scădea cuantumul sancţiunilor la valori cuprinse între 200 şi 2.000 de lei.
Scaunele sucevenilor, goale în sala de şedinţă CL
La ultima şedinţă de CL, de pe 28 iulie, niciunul dintre cele 19 puncte de discuţie nu a fost respins, la unele voturi înregistrându-se câteva abţineri, proiectele trecând fără probleme.
Deşi şedinţele de CL sunt publice şi sunt pregătite şi scaune suplimentare pentru sucevenii care ar dori să fie prezenţi la dezbateri, aceştia nu calcă pragul instituţiei. Motivul invocat de ei este că nu ştiu data la care consilierii se întrunesc pentru a vota hotărâri locale. Şi săptămâna trecută, scaunele pregătite pentru cetăţeni au rămas goale.
„Teoretic se ştie că există astfel de dezbateri, dar dacă nu ştim când au loc, cum să venim? Ar trebui să se pună anunţ cu vreo trei zile înainte, dar nu pe internet, că nu toată lumea are acces, să afişeze lista de proiecte şi să scrie data, ora şi locul şedinţei. Nu cred că nu ar fi cetăţeni interesaţi“, a spus Iulian Pungă, taximetrist.
_________________
Zona Metropolitană a Sucevei, fără Şcheia
Primarul din Şcheia a refuzat să devină membru al viitoarei organizaţii teritoriale pe motiv că şi-ar pierde zona industrială, aducătoare de venituri la buget. De altfel, acesta a fost cel mai discutat subiect din cadrul şedinţei CL de pe 28 iulie.
Până la urmă, consilierii au aprobat proiectul de înfiinţare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană“ fără Şcheia, în această zonă fiind trecute localităţile Suceava, Salcea, Adâncata, Ipoteşti, Dragomirna, Moara, Pătrăuţi şi Bosanci. Consilierul Virginel Iordache a propus să fie făcute eforturi pentru a convinge edilii din Şcheia să adere la zona metropolitană, dar intervenţia lui a fost un eşec.
„Noi am încercat să facem acest lucru, dar nu am reuşit. Dânşii consideră că le luăm zona industrială, iar noi considerăm că ei sunt cei mai mari beneficiari. Nu vreau să mă pun la ei în genunchi, să mă umilesc“, a răspuns primarul Ion Lungu.