Tinerii din Ialomiţa, abonaţi la ajutoare sociale
0Tinerii din Ialomiţa depind de ajutoarele sociale. O statistică oferită de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ialomiţa arată că, la momentul de faţă, peste 4000 de ialomiţeni cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani figurează pe listele subvenţiilor acordate de stat.
Statul plăteşte pentru susţinerea familiilor tinere din Ialomiţa
Opinia publică cu privire la acordarea ajutoarelor sociale este aceea că mulţi dintre beneficiari ar trebui să fie vîrstnici neputincioşi. Raportat la nivelul judeţului Ialomiţa, tinerii alcătuiesc o categorie însemnată de beneficiari abonaţi la mila statului.
Datele statistice ale Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ialomiţa arată că, la nivelul judeţului, există un număr total de 4396 de persoane cu vîrste cuprinse între 21 şi 40 de ani, care beneficiază de ajutoarele sociale aferente alocaţiei pentru susţinerea familiei sau ajutorul social, în care se încadrează beneficiarii plătiţi în baza Legii 416, a venitului minim garantat.
Între cele două forme de sprijin, cei mai mulţi dintre tinerii beneficiari de ajutoare sociale sunt cei care şi-au depus documentele pentru a primi alocaţia pentru susţinerea familiei.
Astfel, în luna octombrie, AJPIS Ialomiţa avea în plată pentru această formă de sprijin 3031 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 40 de ani.
Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă lunar, pe bază de cerere şi declaraţie tip, însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi, după caz, privind frecventarea cursurilor şcolare de către copiii aflaţi în întreţinere.
Toată documentaţia se înregistrează la primăria localităţii în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi are reşedinţa familia. Începînd din luna octombrie a acestui an, Guvernul a decis să dubleze cuantumurile aferente alocaţiei pentru susţinerea familiei, în baza OUG 65/2014.
Astfel, familiile cu ambii părinţi al căror venit net lunar per membru este sub sau egal cu 200 de lei primesc între 82 şi 328 de lei pe lună.
Familiile cu ambii părinţi al căror venit mediu net lunar per membru este cuprins între 201 şi 530 lei beneficiază de un sprijin cuprins între 75 şi 300 lei.
Familiile monoparentale care încasează un venit lunar per membru sub sau egal cu 200 de lei primesc între 107 şi 428 de lei pe lună, în timp ce acelaşi tip de familie, care are însă un venit net per membru cuprins între 201 şi 530 de lei pe lună, primesc între 102 şi 408 de lei lunar. Potrivit prevederilor legale, ordonanţa a intrat în vigoare din această lună.