Mături, papuci de plastic şi cazane de ţuică, marfa de lux scoasă la vânzare de ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mături şi un cazan cu ţuică, marfa confiscată de Fiscul din Ialomiţa FOTO: M. Sofronie
Mături şi un cazan cu ţuică, marfa confiscată de Fiscul din Ialomiţa FOTO: M. Sofronie

Zeci de perechi de papuci de plastic, mături de paie şi-un cazan cu ţuică reprezintă cea mai mare captură a inspectorilor fiscali din Ialomiţa. Obiectele au fost confiscate de la diverşi comercianţi ambulanţi care nu au putut să elibereze bonuri de casă pentru marfa lor. Produsele sunt păstrate într-o magazie specială, aflată la subsolul sediului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa.

În magazia unde ajung produsele confiscate de inspectorii ANAF din Ialomiţa toate produsele confiscate sunt expuse ca la magazin pe rafturi mari de fier. Ambalaţi în cutii de carton, o serie de pantofi bărbăteşti, făcuţi în China, stau aşezaţi ca la magazin. În partea dreaptă a aceloraşi rafturi, înşirate pe jos, câteva mături reprezintă captura din ultimele zile ale inspectorilor judeţeni. 

Au fost confiscate de la un vânzător ambulant, care făcea comerţ ilicit pe străzile din Slobozia, fără să taie bonuri de casă. Sprijinit de mături stă un cazan de ţuică, pe care un ţigan spoitor încerca să-l vândă fără documente de provenienţă a mărfii pe o stradă dosită din micul oraş cu pretenţii burgheze din inima Bărăganului. 

Chivuţele călcate de Fisc

Nici chivuţele cu fuste colorate care încearcă să-şi momească cumpărătorii cu prosoape, sutiene sau alte piese de lenjerie intimă şterpelite din angrourile bucureştene nu au scăpat de furia inspectorilor ANAF din Ialomiţa. Toate aceste produse au fost aşezate în saci, în aşteptarea unor posibili cumpărători. 

fisc

Cei interesaţi trebuie să ştie însă că procedura de achiziţie nu se face cu una cu două. Aproape că nu-ţi mai vine să cumperi nimic din ceea ce statul vinde, având în vedere câte reguli trebuie respectate. „Nu este ca la magazin, vii aici şi cumperi. Totul implică o serie de proceduri care trebuie respectate. În primul rând  produsele trebuie afişate pe site-ul nostru, apoi cei interesaţi vin şi fac solicitări. Pot să cumpere doar persoanele care au PFA sau deţin o firmă, iar apoi le duc mai departe în magazine. Noi nu avem un spaţiu de comercializare propriu, pentru că nu avem prevăzut post de vânzător, nu avem casă de marcat.” explică Liliana Ciomârtan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ialomiţa.

Confiscări în cifre absolute 

Dincolo de strădania afişată de inspectorii fiscali de a ţine piept evaziunii, procedura confiscării bunurilor şi valorificării acestora este una care creează pagubă la bugetul de stat. Potrivit legii, bunurile sunt scoase la licitaţie, iar valoarea acestora scade de fiecare dată când se efectuează această procedură. Chiar dacă legislaţia le este favorabilă clienţilor, statul iese în pierdere.

fisc

Practic, valorificarea produselor este necesară pentru ca banii să ajungă la buget însă, din cauza sumelor mici strânse în urma tranzacţiilor, nici fondurile redirecţionate către vistieria satului nu sunt consistente. Fiscul ialomiţean a reuşit să confişte mărfuri în valoare de 218 mii de lei, din care a reuşit să vândă bunuri în valoare de doar 28 mii de lei.

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite