Tribunalul Olt suspendă activitatea de judecată. „Opiniei publice i-a fost indusă ideea că pensia de serviciu ar fi un «privilegiu» necuvenit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Olt suspendă, începând de joi, 23 ianuarie 2020, activitatea de judecată în cauzele civile, asigurând doar urgenţele, ca formă de protest faţă de „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor“.

Cu două zile în urmă magistraţii Tribunalului Olt s-au întâlnit în Adunarea Generală şi au formulat un punct de vedere cu privire la anunţata măsură de abrogare a pensiilor de serviciu, iar miercuri au hotărât suspendarea activităţii pe termen nedeterminat.

„La data de 22.01.2020 a avut loc Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Olt care a hotărât suspendarea activităţii de judecată a cauzelor aflate pe rolul instanţei, începând cu data de 23.01.2020, pe o durată nedeterminată, cu excepţia cauzelor urgente în materie civilă (ordonanţe preşedinţiale, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, adopţia, suspendări provizorii de executare, grevă) şi a cauzelor penale, având în vedere specificul acestei secţii“, este comunicatul judecătorilor Tribunalului Olt.

Judecătorii acestei instanţe consideră că abrogarea drepturilor de care se bucură în prezent reprezintă o încălcarea a independenţei şi o afectare a statutului constituţional al judecătorilor.

„În cuprinsul considerentelor Deciziei nr.873/25.06.2010, Curtea Constituţională a reţinut că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei, fiind o măsură neconstituţională.

La fel de adevărat este că opiniei publice i-a fost indusă ideea că pensia de serviciu ar fi un „privilegiu” necuvenit, de care beneficiază atât magistraţii cât şi personalul auxiliar, ignorându-se regimul restrictiv impus acestor categorii profesionale, plin de incompatibilităţi şi interdicţii, riscurile şi responsabilitatea pe care le implica exercitarea profesiei, care impun acordarea unei remuneraţii adecvate atât în timpul activităţii, cât şi după încetarea acesteia“, spun judecătorii.

Magistraţii Judecătoriei Slatina resping situaţia în care pensia este mai mare decât salariul în plată

Un punct de vedere cu privire la abrogarea pensiilor de serviciu, dar şi la alte aspecte privind reglementările în domeniu, printre care cuantumul pensiei judecătorilor, a formulat şi Judecătoria Slatina, tot în urma Adunării Generale desfăşurate în 21 ianuarie. 

 „În urma dezbaterilor ce au avut loc au fost, Adunarea Generală a Judecătorilor a emis următoarele puncte de vedere:

1. Abrogarea dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor afectează independenţa sistemului judiciar şi statutul constituţional al judecătorilor.
2. Nu este de acord ca, în aceleaşi condiţii de vechime în muncă şi grad profesional, pensia în plată să fie mai mare decât salariul în plată.
3. Nu este de acord cu abrogarea dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.
4. Nu se stabilesc pentru moment forme de protest legate de proiectul legislativ de abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraţilor“, au stabilit judecătorii Judecătoriei Slatina, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite