Suspiciune de gripă în cazul unui elev din clasa pregătitoare, la Şcoala Gimnazială „George Poboran“. Zeci de elevi au absentat, acuzând simptome similare
0Un copil în vârstă de 6 ani, elev în clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială „George Poboran“ din Slatina, a ajuns la spital cu simptome compatibile cu gripa, la testul rapid rezultatul fiind pozitiv. Institutul Cantacuzino nu a confirmat deocamdată diagnosticul. Zeci de elevi de la aceeaşi şcoală au lipsit, însă, de la cursuri.
Un copil în vârstă de 6 ani, elev la o şcoală gimnazială din Slatina, a ajunsîn garda de luni, 20 ianuarie 2020, la spitalul din Slatina, cu simptome de gripă. La testul rapid care se efectuaează în urma suspiciunii clinice rezultatul a fost pozitiv, medicii instituind tratamentul antiviral, chiar dacă probele au fost trimite la Institutul Cantacuzino şi gripa nu a fost deocamdată confirmată în condiţii de laborator.
Părinţii copilului, care este elev în clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială „George Poboran“ , au anunţat însă învăţătoarea, iar informaţia, cel mai probabil, a ajuns şi la ceilalţi părinţi. Marţi, 21 ianuarie, la clasele mici au absentat peste 35 elevi, informaţiile fiind că şi aceştia se confruntă, la rândul lor, cu simptome precum febră şi cefalee. Personalul de la cabinetul medical din şcoală a instituit măsurile care se impun în vederea dezinfecţiei şi triajului epidemiologic, reluându-se şi intruirea personalului responsabil.
Starea pacientului, pe de altă parte, este bună, elevul de 6 ani fiind examinat, prescriindu-i-se tratament şi recomandarea de a fi internat, însă părinţii au refuzat, starea sa permiţând îngrijirea la domiciliu, după cum a declarat epidemiologul SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru, pentru că acesta prezenta o formă uşoară de boală.
De menţionat că la spitalul din Slatina se efectuează săptămânal, în medie, 10-15 teste rapide în vederea depistării gripei. Deşi majoritatea testelor rapide sunt pozitive, până acum un singur caz a fost confirmat cu analizele de laborator, în cursul săptămânii trecute: o femeie de 53 ani, din Slatina, internată în spital, cu evoluţie favorabilă.
„Noi facem teste rapide din decembrie, dar confirmări nu am avut, cu excepţia celei de săptămâna trecută. În fiecare săptămână cazurile cu suspiciune, cele care se încadrează din punct de vedere clinic şi la care testul rapid este pozitiv, le trimitem spre confirmare la Cantacuzino, este centrul naţional de referinţă.Trimitem în jur de 10-15 pe săptămână“, a declarat dr. Pătru.
În toate cazurile în care rezultatul testului rapid este pozitiv se instituie tratament antiviral. „Şi experienţa, practica, a demonstrat că e preferabil să începi tratamentul cu un antiviral şi să prinzi debutul, decât să aştepţi confirmarea/infirmarea şi boala să se instaleze. În cazul infirmării, tratamentul antiviral se suspendă. După 4 zile se evaluează evoluţia pacientului“, a mai spus dr. Pătru, recomandând ca la primele semne de boală, în funcţie de situaţie, pacienţii să se adreseze medicului.
Dacă este vorba de simptome în cazul unui elev care se află la şcoală acesta va fi văzut de un medic şcolar şi va fi direcţionat specific în funcţie de diagnostic, altfel este recomandat să ne adresăm medicului de familie sau camerelor de gardă, diagnosticul de gripă putând fi pus doar de către specialist.
În această perioadă s-au intensificat, în şcoli, şi acţiunile de triaj epidemiologic, cadrele didactice fiind la rândul lor instruite să recunoască simptomatologia specifică şi să anunţe cabinetul şcolar. Pe de altă parte, elevii care lipsesc pentru mai multe zile vor prezenta la intrarea în colectivitate un aviz al medicului de familie. Chiar şi răceala simplă, „guturaiul obişnuit“, contagios, a mai spus medicul, este recomandabil să fie tratat la domiciliu, colectivităţile şcolare reprezentând un mediu frecvent de răspândire a bolilor de sezon în cazul în care nu se ţine cont de măsurile enunţate şi de altele de igienă care le sunt reamintite frecvent elevilor.