Suma imensă furată timp de cinci ani de casiera unei primării. „Darnică”, dădea cu împrumut, inclusiv edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi complici au reuşit să sustragă aproape 340.000 lei
Doi complici au reuşit să sustragă aproape 340.000 lei

O casieră din judeţul Olt, astăzi la pensie, şi un contabil sunt acuzaţi de delapidare şi complicitate la delapidare, după ce, de-a lungul a cinci ani, şi-ar fi însuşit din casierie peste 340.000 lei. Banii îi foloseau să plătească rate la imobile sau să împrumute alte persoane.

Banii luaţi din casieria primăriei Cilieni, judeţul Olt, proveneau din încasarea taxelor şi impozitelor, dar şi a amenzilor. În special procesele-verbale de contravenţie (cel mai frecvent, amenzi pentru neplata rovignetei) „scăpau“ de înregistrare. La percheziţiile făcute la începutul lunii februarie 2021 la primărie şi la locuinţa fostei fostei funcţionare a primăriei, pensionată în septembrie 2020, mai multe procese-verbale şi chitanţiere care ar fi trebuit să se regăsească la primărie. Plătitorilor le erau emise chitanţe, însă acestea nu erau înregistrate în contabilitate, banii nefiind depuşi la trezorerie. Aşa s-a procedat de-a lungul a cinci ani, în perioada 2014-2019. Banii încasaţi de la cetăţeni nici măcar nu erau depozitaţi în seiful unităţii, ci într-un sertar al biroului casierei. De depunerea lor la bancă se ocupau casiera şi contabilul acuzat în dosar.

Cum a fost descoperită

Primele suspiciuni au apărut în 2018, atunci când colegei de birou a casierei i-a cerut contabilul o situaţie cu debitele restante, iar aceasta a sesizat diferenţe între încasări şi depunerile la Trezorerie. Lucrurile s-au complicat din 2019, când s-a trecut la un sistem informatic de evidenţă a încasărilor. Astfel, au stabilit procurorii, mai mulţi angajaţi ai primăriei, pornind de la avertismentul colegei de birou a casierei, cea care făcea înregistrarea în calculator, au aflat de obiceiul casierei de a „împrumuta“ sume de bani diverşilor colegi, dar şi altor persoane din comună. De-abia în aprilie 2020 primarul a cerut, însă, şi un audit şi ulterior o expertiză contabilă. În urma acestor verificări, a reieşit o diferenţă între sumele încasate şi cele depuse la Trezoreria Corabia de peste 343.000 lei, fiind anunţate autorităţile pentru a se deschide ancheta penală.

Casiera acuzată de delapidare, faptă pentru care riscă închisoare de la 2 la 7 ani, îl împrumuta cel mai des pe contabilul care ar fi trebuit, conform fişei postului, să o controleze, şi care şi-ar fi plătit cu aceşti bani ratele pentru un apartament cumpărat, sumele remise acestuia totalizând aproximativ 280.000 lei. Femeia care a lucrat pe postul de casier le-a mai spus însă anchetatorilor că şi pe primar l-a împrumutat cu aproape 41.000 lei, dar şi pe alţi colegi din primărie, cu toţii returnându-i banii în urma expertizei contabile extrajudiciare. Primarul, a mai spus fosta casieră, i-ar fi folosit în interesul primăriei, iar ceilalţi împrumutaţi, în interes personal.

De la declanşarea anchetei, casiera şi contabilul acuzaţi au depus la Trezorerie aproximativ 300.000 lei din suma delapidată, însă ar mai avea de depus diferenţa până la suma constatată de către expertul contabil şi sumele reprezentând penalităţi şi dobânzi, adică alţi aproximativ 60.000 lei. Dosarul se află în faza de urmărire penală, fiind instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

O nouă înregistrare cu „animalul politic” de la Apele Române: „Nu se puteau face intervenţii la el” AUDIO

Secretul tatălui bătăuş din Suceava: a stat şase ani după gratii pentru că şi-a violat fiica, sub privirile celorlalţi copii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite