Cum dispar bunurile confiscate din depozitele statului. S-au „evaporat” cantităţi uriaşe de ţigări şi alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari

Doi inspectori vamali, foşti gestionari depozitului de produse reţinute în vederea confiscării şi a celor intrate în proprietatea statului din cadrul Biroului Vamal intern Neamţ, au fost condamnaţi definitiv pentru delapidare, contrabandă, respectiv abuz în serviciu.

Cei doi inspectori vamali, Neculae Doru Moisuc şi Ioan Tomescu, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bacău la 3 trei ani de închisoare sub supraveghere, respectiv 2 ani şi opt luni, având impuse o serie de obligaţii pe durata teremenelor de supraveghere (cinci ani, în cazul lui Moisuc şi trei ani în cazul lui Tomescu). În plus, judecătorii l-au obligat pe Neculae Doru Moisuc să achite prejudiciul stabilit la 32.375 lei. 

Scandalul de la Vama Neamţ a ieşit la iveală odată cu reorganizarea ANAF-ului, din 2013, când structura vamală de la Neamţ a intrat în subordinea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi. 

La acea dată, Neculae Doru Moisuc era gestionar în cadrul Biroului Vamal de Interior Neamţ, având în gestiune bunurile din cele două magazii, respectiv ”magazia de bunuri reţinute” şi ”magazia de bunuri devenite proprietatea statului”. 

Moisuc ocupa funcţia de gestionar încă din anul 2004. În urma inventarului efectuat ca urmare a schimbării de subordonare, aveau să iasă la iveală nereguli grave şi lipsuri mari din gestiune, în special ţigări şi alcool. 

În urma verificărilor, inspectorul vamal responsabil cu gestiunea nu a mai operat registrele  de evidenţă din anul 2008, astfel că nu s-a putut stabili situaţia scriptică a bunurilor reţinute în vederea confiscării şi a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului. Astfel, s-a dispus verificarea tuturor carnetele ARB (Adeverinţă de Reţinere a Bunurilor), ocazie cu care s-a constatat că lipsesc peste 25.000 de pachete de ţigări şi peste 1.800 de litri de alcool. 

Au fost declanşate o serie de anchete interne, într-un final fiind sesizate organele de urmărire penală. La un an după schimbarea din funcţie a inspectorului Moisuc, succesorul său, inspectorul Ioan Tomescu a fost prins de un echipaj al Poliţiei Transporturi pe peronul gării din Neamţ, având asupra sa o sacoşă cu 80 de pachete de ţigări, fără timbru, de provenienţă ucraineană. Inspectorul a invocat că le-a cumpărat de la un cetăţean ”pentru a le da la doctori”, el fiind nefumător.

Inventar realizat după spargerea uşii

Având în vedere calitatea de gestionar în cadrul Biroului Vamal de Interior Neamţ a lui Tomescu şi existând suspiciunea că ţigaretele provin din magazia de bunuri de care avea grijă, poliţiştii au decis sigilarea magaziei, în vederea inventarierii bunurilor. La inventarul realizat împreună cu  reprezentanţii DRFP Iaşi a fost necesar să se spargă uşa, deoarece gestionarul a invocat că a lăsat cheia la domiciliul său din Bacău, iar iar dublura lăsată în biroul său nu o găsea.

Cu ocazia inventarierii şi ambalării ţigaretelor după marcă, au fost identificate un număr de 6 cartuşe a câte zece pachete de ţigări marca Viceroy Red, având timbre fiscale cu marcajul Ucraina, cu serii ulterioare sau anterioare cu cele aflate pe pachetele de ţigări găsite asupra lui Tomescu pe peronul gării. În privinţa stocului, acesta a ieşit în plus cu câteva zeci de pachete. Acest lucru a fost posibil din cauza procedurilor pin intermediul cărora puteau ”jongla” cu cantităţile de ţigări. 

În faţa judecătorilor, cei doi inspectori s-au apărat prin a nega faptele  neoferind nicio explicaţie plauzibilă cu privire la lipsa bunurilor amintite (în cazul lui Moisuc).

”Nu a invocat faptul că ar fi putut fi sustrase de alte persoane, s-a limitat doar la negarea, în faţa organelor judiciare, că inventarierea nu este exactă, fără a efectua demersuri de contestare a acelei inventarieri. Reprezintă o chestiune de logică elementară că bunurile provenite din contrabandă, aflată în gestiunea apelantului Moisuc, nu puteau dispărea din magazie fără o manipulare fizică, acestea intrând, chiar temporar, în posesia cantităţilor amintite, săvârşind astfel infracţiunea de contrabandă” au invocat judecătorii Curţii de Apel. 

Scuza ridicolă a inspectorului prins în flagrant

În cazul celui de-al doilea inspector, apărarea, în opinia instanţei, a fost ridicolă, fiind considerată ”o sfidare a bunului simţ”.

Deşi iniţial inspectorul Tomescu a declarat poliţiştilor că a cumpărat ţigările de la un cetăţean ”pentru a le da la doctori”, ulterior în faza de judecată, pentru a nu fi acuzat de contrabanda, a susţinut că le-ar fi cumpărat de la un grup de 40 de turişti, câte două pachete de la fiecare.

„Apărarea conform căreia cele 80 de pachete de ţigări erau bunuri personale, cumparate, cu aceeaşi ocazie, câte 2 pachete de la 40 de cetăţeni moldoveni sau ucraineni, sfidează logica elementară şi este aproape de absurd. În mod evident constatările efectuate cu ocazia proceselor-verbale de inventariere de organele de control, necontestate pe căi legale, sunt cele care au relevat provenienţa reală a ţigărilor de contrabandă. Curtea nu poate accepta apărări absurde şi contrare bunului simţ comun pentru că ar însemna să dea eficienţă juridică unor aspecte ridicole şi neverosimile, în lipsa oricăror elemente factuale care să susţină o asemenea ipoteză absurdă, cum ar fi: numerele de înmatriculare ale autocarelor cu care au călătorit toţi cetăţenii străini care au vândut, fiecare, câte 2 pachete de ţigări inculpatului Tomescu Ioan, zona din localitate unde au avut loc aceste tranzacţii, eventuale fotografii de pe camerele de supraveghere ale oraşului sau operatorilor comerciali din zonă care să fi suprins astfel de tranzacţii”, au motivat magistraţii instanţei de apel.

Sentinţa Curţii de Apel Bacău în acest caz este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi:

   

O adolescentă a pus pe jar Poliţia. A trimis familiei două mesaje de localizare tip SOS, dând impresia că a fost răpită

Bărbat condamnat pentru coruperea sexuală a minorilor, găsit la o adresă din Sectorul 3 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite