Spitalul care căuta medici în Bulgaria vrea să renunțe la chirurgi. Administrator: „A fost o idee, n-am acceptat”

0
Publicat:

Cheltuielile de personal depășesc la Spitalul Orășenesc Corabia din Olt 85% din totalul bugetului. Managerul spune, într-un raport oficial, că mai multe posturi de medic nu se justifică.

La Spitalul Orășenesc Corabia cheltuielile de personal depășesc 85% din total FOTO arhiva
La Spitalul Orășenesc Corabia cheltuielile de personal depășesc 85% din total FOTO arhiva

Spitalul Orășenesc Corabia se confrunta, cu ani în urmă, cu o lipsă acută de medici specialiști, în special rezidenții care ocupau un post pe perioada studiilor alegând să plece spre alte spitale, sau chiar în străinătate, atunci când ar fi trebuit să înceapă lucrul la Corabia.

Din acest motiv, la acel moment managerul căuta medici în Bulgaria și Republica Moldova, dezamăgit că pe tinerii medici români nu-i putea convinge să vină la Corabia. Și astăzi este nevoie de medici în orășelul de pe malul Dunării, pe site-ul spitalului fiind postat un anunț conform căruia sunt vacate posturi în următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, medicină de urgență, neonatologie, epidemiologie și boli infecțioase.

Ar fi, în schimb, în spital prea mulți chirurgi, menționa conducerea într-un raport oficial privind activitatea pe 2021, semnat chiar de managerul Cristian Filip.

„Se observă ponderea foarte mare în total cheltuieli a cheltuielilor de personal, peste 85% din total cheltuieli, și ponderea redusă a cheltuielilor cu medicamentele (n. red. – conform raportului, în 2021 s-au cheltuit 21,3 milioane lei pentru plata personalului și doar 624 mii lei pentru medicamente). Ne propunem pentru 2022 o reorganizare a activităților prin reducerea posturilor de medici specialiști. La compartimentul chirurgie, unde deși avem un număr de trei medici chirurgi, un medic specialist ortopedie-traumatologie, un medic ORL și medic ATI, numărul intervențiilor chirurgicale nu justifică activitatea acestor posturi”, se menționa în respectivul raport. Acest raport a ajuns la Primăria Corabia, în subordinea căreia se află spitalul, iar prin intermediul consilierului local USR Mihaela Safta, de curând și în atenția publicului, Safta făcându-l public pe contul personal de Facebook.

Managerul Cristian Filip nu a putut fi contactat de „Adevărul” pentru a explica propunerea de a renunța la anumite posturi de medic, făcută în raport.

Președintele Consiliului de Administrație (CA) al Spitalului Orășenesc Corabia, care este și adminstratorul public al orașului, a precizat în schimb că managerul spitalului a prezentat această idée și în CA, însă aceasta ar fi fost respinsă.

Fragment din raportul semnat de managerul Cristian Filip Sursa: Fb. Mihaela Safta
Fragment din raportul semnat de managerul Cristian Filip Sursa: Fb. Mihaela Safta

„Nu e posibil așa ceva. A avut la un moment dat o idee și i s-a respins. Motivația era că nu se fac indicatorii pe secție, ceva de genul acesta, nu știu exact care a fost motivația, cred că cel mai normal e să vorbiți cu dânsul. (…) Nu se pune problema restructurării acolo. N-o să se întâmple așa ceva, adică să înființăm posturi și după să le desființăm”, a precizat președintele CA, Daniel Albu.

Între timp, însă, medicul chirurg Silviu Dan Mușat a demisionat din funcția de director medical, renunțând de asemenea și la coordonarea secției de Chirurgie, invocând motrive personale, conform precizărilor președintelui CA.

Managerul, în schimb, a susținut de curând concursul pentru un nou mandat, fiind singurul candidat, concurs pe care l-a și câștigat.

Cum sunt finanțate astăzi spitalele

Problema finanțării spitalelor este una spinoasă, înainte de pandemie banii fiind constant insuficienți, iar managerii de spital plângându-se că pot realiza mai multe servicii, însă Casa de Asigurări de Sănătate nu contractează niciodată valorile propuse de către spitale, cel mai probabil din lipsă de fonduri.

În pandemie, însă, lucrurile s-au schimbat radical, iar cheltuielile spitalelor au fost finanțate 100%, indiferent de volumul serviciilor prestate.

Spitalele au fost finanțate de către CJAS, din momentul declanșării pandemiei și până la sfârșitul stării de alertă (martie 2022), la nivelul costurilor înregistrate, indiferent de volumul de servicii contractat.

În pandemie, spitalele s-au închis în bună măsură, în primă fază, pentru pacienții care sufereau de alte patologii, ulterior pacienții fiind cei care nu s-au mai prezentat la spital, din teama de COVID-19. Astfel, adresabilitatea a scăzut dramatic.

Din martie 2022, unitățile spitalicești primesc bani la nivelul serviciilor contractate (dacă nivelul cheltuielilor atinge această valoare), indiferent de procentul din servicii efectiv realizat.

S-a pus problema, însă, ca de la 1 octombrie 2022 să se revină la plata serviciilor efectiv prestate (în limita contractelor încheiate). S-a renunțat repede la idee, iar spitalele continuă în prezent să primească bani conform contractelor încheiate, măsura fiind valabilă, din ce se cunoaște acum, până la sfârșitul acestui an. 

Situația din Olt

La nivelul județului Olt, Spitalul Județean de Urgență Slatina s-a apropiat, în ultimele luni, cel mai mult de valoarea serviciilor medicale asumate prin contract, realizând 75% din volumul contractat. Este urmat de Spitalul Orășenesc Corabia, care a realizat, în luna august 2022, 59% din serviciile contractate, în timp ce spitalele din Balș și Caracal au ajuns la doar 53%, conform datelor CJAS Olt.

Au depășit, în schimb, contractele: Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu (spital la care s-a menținut adresabilitatea și pe perioada pandemiei), spitalul privat DOMUS și spitalele private Phoenix și Lisimed, ultimele două oferind servicii medicale în regim de spitalizare de zi.

CJAS finanțează spitalele pentru următoarele categorii de servicii: servicii contractate în sistem DRG (plata se face în funcție de complexitatea cazurilor rezolvate), servicii pentru pacienții cronici și servicii în regim spitalizare de zi.

Spitalul Orășenesc Corabia s-a apropiat cel mai mult de valoarea contractată cu serviciile de spitalizare de zi (a contractat servicii de 114.000 lei și a realizat servicii de 103.000 lei).

În schimb, pentru îngrijirea pacienților cronici și pentru serviciile contractate în sistem DRG realizările au fost mult sub contract. Per total, dintr-o valoare contractată, pentru luna august 2022, de 763.269 lei, spitalul a realizat servicii în valoare de 448.427 lei. CJAS i-a plătit însă 752.420 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite