Slatina: Casa memorială Nicolae Ceauşescu este vizitată de străini
0
La ieşirea din oraşul Scorniceşti, undeva pe partea stângă a drumului, ascunsă între nişte nuci bătrâni se afla casa în care s-a născut şi a crescut Nicolae Ceauşescu.
Nu este zi în care să nu oprească la poartă maşini, iar oamenii să nu întrebe dacă se poate vizita casa-muzeu. Se poate vizita dacă este acasă Emil Bărbulescu, nepotul lui Nicolae Ceauşescu, fiul Elenei Bărbulescu, sora dictatorului. Oficial, casa a fost încchisă publicului pentru că nu a avut cine să se ocupe de ea, dar curioşii pot avea norocul să intre în camera unde Ceauşescu şi-a adus prima sa mobilă, prin anii ’50, pot vedea tablourile părinţilor, Andruţă şi Lixandra Ceauşescu, dar şi ale bunicilor. „Casa a fost construită pe la 1900 şi nu am schimbat nimic din arhitectura ei. Pe lângă mobila originară care i-a aparţinut lui Ceauşescu, am încercat să aducem obiecte specifice acelei perioade, ii, vase de bucătărie, lăzi de zestre, care se găsesc la intrare şi în camera din dreapta. În camera din stânga se află tablouri de familie şi o pictură cu Ceauşescu la 14 ani, atunci când a fost arestat, pe care a primit-o cadou în primii ani de conducere”, a explicat Emil Bărbulescu.
Chiar dacă Ceauşescu nu a mai dormit nicio noapte în casa părinţilor săi după ce a ajuns la conducerea ţării, vizitatorii sunt cuprinşi de emoţie atunci când intră pe uşa mică a casei bătrâneşti.
Poze pe prispa casei sau pe băncile din curte
Majoritatea vizitatorilor sunt străini, fascinaţi de mitul Ceauşescu. „În perioada verii vin aici autocare cu străini. Ei ştiu multe despre Ceauşescu. Mult mai multe decât ştiu tinerii din ziua de azi şi poate decât ştiu românii. Era una din primele personalităţi la nivel naţional. Mai vin şi grupuri de tineri care pun întrebări interesante”, a spus Bărbulescu.
Turiştii pot face o poză pe prispa casei sau pe băncile şi curte, dar trebuie să îi acorde un pic de atenţie şi lui Georgică, câinele care este acum paznicul acestui colţ încărcat de istorie.