Slatina: Ana Vasile face mărţişoare din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Vasile a început să facă mărţişoare când a ieşit la pensie
Ana Vasile a început să facă mărţişoare când a ieşit la pensie

După ce şi-a încheiat cariera de cadru didactic, olteanca a început să confecţioneze mărţişoare. Nu o interesează atât de mult câştigurile financiare, cât mulţumirea oamenilor care cumpără de la ea.

Foştii elevi, dar şi mulţi slătineni care o cunosc de ani de zile se opresc în faţa mesei sale cu mărţişoare. Mereu amabilă şi gata să îi ajute pentru a face cea mai bună alegere, doamna Ana  are tot timpul clienţi. Pentru că este criză, a lăsat preţurile la fel ca în anii trecuţi, iar pentru elevi face de fiecare dată reduceri. „Fac mărţişoare mai mult din pasiune şi mai puţin pentru bani. Am luat exemplu de la profesoara mea de spaniolă din facultate, care iubea frumosul şi făcea obiecte decorative. După ce m-am pensionat, mi-am cumpărat materialele de care am avut nevoie şi am început să realizeze primele mărţişoare. Nu a fost greu deloc, din contră. A fost o plăcere pentru mine să văd că oamenii apreciază ceea ce fac“, povesteşte olteanca.
În fiecare an reuşeşte să vândă chiar şi 2000 de mărţişoare, dar nu se bucură de câştiguri materiale substanţiale, pentru că pe multe dintre ele le oferă la preţuri foarte mici sau le face cadou. „S-a oprit la masa mea un elev. Avea la el doar un leu, iar când am văzut că ar fi vrut să cumpere un mărţişor care costa trei lei i l-am dat fără să stau pe gânduri. Îmi place să ajut oamenii, mi-ar fi părut rău să plece de la mine dezamăgit că nu a putut cumpăra cadoul pe care şi-l dorea. Aşa procedez de fiecare dată, mai ales cu copiii“, mărturiseşte doamna Ana.

Face un mărţişor în 15 minute

Pe masa sa stau aranjate sute de modele, care mai de care mai originale. Ca să fie sigură că are marfă suficientă la 1 martie, s-a apucat să lucreze încă de vara trecută. „Cel mai complicat model îl fac în 15, maximum 20 de minute. Mă ajută foarte mult prietenele mele, Ana şi Nina Anghel, lucrăm împreună. Pentru primăvara acasta am începtu lucrul încă de anul trecut din iulie. Pentru mine confecţionarea mărţişoarelor este o relaxare şi un mod foarte plăcut de a-mi petrece timpul liber. Am de toate acasă şi o pensie destul de bună, dar îmi place foarte mult să mă ocup şi de aceste obiecte“, spune olteanca.
De ani de zile de când face mărţişoare a învăţat să combine perfect culorile şi să realizeze cele mai potrivite ambalaje pentru mărţişoarele sale. „Am învăţat că ambalajul contează foarte mult, de aceea îi acord o atenţie deosebită. Spre exemplu o borşă care va fi oferită cadou arată altfel dacă este aşezată într-o cutie cu o anumită formă, căptuşită cu saten, decât dacă este pusă pur şi simplu într-o pungă. Fiica mea mă ajută cu multe idei noi, atât de mărţişoare cât şi de ambalaje“, poveteşte Ana Vasile.
Pentru doamna Ana cel mai mult contează să fie clientul mulţumit. Mărturiseşte că îşi aranjează marfa în cutii chiar şi de 20 de ori pe zi, dar nu se supără pe clienţii pretenţioşi. „Este absolut normal ca omul să caute cât mai mult printre mărţişoare, pentru a-l alege pe cel care îi place cel mai mult. Poate să îmi răvăşească toată marfa, că nu este nicio supărare. Pentru mine contează ca fiecare client să plece mulţumit. Aranjez mărţişoarele chiar şi de 20 de ori pe zi, dacă este nevoie“, spune doamna Ana.

Întrebări şi răspunsuri

•• Ce se poartă anul acesta în materie de mărţişoare?
A.V. Am observat că inimioarele filigramate, dar şi mărţişoarele confecţionate din pietre sunt cele mai căutate. S-au vândut foarte bine şi broşele, pentru că sunt utile. Şi mărţişoarele ieftine sunt căutate în anul acesta de criză.

•• Cum resimţiţi efectele crizei?
A.V. Eu personal nu pot spune că sunt foarte afectată de criză, am lăsat preţurile mai mici la mărţişoare, dar oricum nu trăiesc din vânzarea lor. Ajung însă acasă cu un gust amar când întâlnesc atâţia oameni necăjiţi, care se descurcă foarte greu cu banii.

Ce-i place
•• Să citească, cel mai mult îi plac opere lui Eminescu şi Arghezi. Îi pace să gătească, să îşi păstreze casa în ordine şi îi place să ajute cât mai mult oamenii din jurul său.

Ce-i place
•• Nu suportă oamenii perfizi, nu îi plac oamenii invidioşi şi nu îi plac oamenii cu mai multe feţe, cei care una spun şi alta fac.

Profil
NĂSCUTĂ
•• 1 mai 1949, comuna Galicea, judeţul Vâlcea
STUDII
•• Facultatea de Litere din Bucureşti, specializare „română-franceză“
FAMILIE
•• are un băiat şi o fată




Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite