Şeful Operaţiunilor Forţelor Navale ale SUA, în vizită la baza militară de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amiralul Jonathan Greenert a fost impresionat de ritmul lucrărilor la baza de la Deveselu  (FOTO: Adevărul)
Amiralul Jonathan Greenert a fost impresionat de ritmul lucrărilor la baza de la Deveselu  (FOTO: Adevărul)

Amiralul Jonathan W. Greenert, şeful Operaţiilor Forţelor Navale ale SUA, a vizitat baza militară din comuna Deveselu, judeţul Olt. Vizita oficialului american a avut loc la începutul acestei săptămâni şi s-a derulat în condiţii de maximă securitate. Acesta s-a arătat plăcut impresionat de modul cum s-au desfăşurat lucrările de transformare a bazei militare de la Deveselu.

Oficialul american nu a mers singur la Deveselu, ci s-a întâlnit aici cu alţi omologi din ţara noastră cu funcţii în domeniul militar. Este vorba despre secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Valeriu Nicuţ, şi, respectiv, şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă. Potrivit unui comunicat de presă al M.Ap.N, cei trei oficiali au inspectat împreună, luni - 24 noiembrie, baza militară de la Deveselu, aceştia fiind puşi la curent despre stadiul operaţionalizării bazei militare din această localitate. Gazde au fost cei doi comandanţi ai bazei, respectiv unul din partea română - col. Cristinel Vavura, şi unul din partea SUA numit în funcţie luna trecută, cpt. William Garren. 

Secretarul de stat Valeriu Nicuţ a declarat, în urma vizitei, că, “până în prezent, atât România, cât şi Statele Unite, şi-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea capabilităţii anti-rachetă de la Deveselu, după cum a fost prevăzut în programul comun de activităţi”.

Oficialul american a evidenţiat, la rândul său, că, prin operaţionalizarea bazei de la Deveselu, aceasta va deveni, de anul viitor, o componentă importantă a sistemului NATO de apărare antirachetă. Amiralul Greenert a accentuat, totodată, rolul deosebit pe care cei aproximativ 200 de militari americani, personal civil şi contractori, îl vor avea în operarea şi buna funcţionare a bazei alături de aliaţii români. Agenda amiralului a mai cuprins întâlniri cu oficiali români unde s-au discutat subiecte referitoare la analiza stadiului cooperării din domeniul naval pe durata participării în comun la operaţii NATO, precum şi a direcţiilor de acţiune pe viitor pentru creşterea stabilităţii în zona Mării Negre.

Reamintim că baza militară de la Deveselu se află într-un avansat proces de transformare după ce, la finele lunii octombrie a anului trecut, a avut loc, într-un cadru fastuos, inaugurarea oficială a lucrărilor necesitate de instalarea unui avansat sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice. Rachetele, parte componentă a scutului antirachetă, nu vor avea încărcături nucleare, distrugerea eventualelor lovituri inamice urmând să aibă loc prin intermediul energiei cinetice. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare de la Deveselu sunt suportate integral de Guvernul Statelor Unite, care a alocat două aproape 350 milioane dolari pentru amenajarea bazei militare pe care o deţine de-acum în judeţul Olt. Sistemul antirachetă de la Deveselu va fi unul strict defensiv. Lucrările au fost organizate astfel încât baza militară a SUA din judeţul Olt, care se întinde pe aproape 220 hectare, să devină operaţională până la finele 2015.
 

Vă mai recomandăm:

Noi componente ale Scutului Antirachetă de la Deveselu, transportate în secret

FOTO+VIDEO  Deveselu: civilizaţia a sosit, urmează să vină americanii

FOTO+VIDEO  Americanii îşi pregătesc terenul pentru 24 de rachete la Deveselu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite