Poluare masivă cu ţiţei pe râul Olteţ, în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova-Piteşti. Pelicula a ajuns 23 km în aval FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unda poluantă s-a deplasat aproximativ 23 km în aval, fiind construite mai multe baraje pentru decontaminare FOTO: Prefectura Olt
Unda poluantă s-a deplasat aproximativ 23 km în aval, fiind construite mai multe baraje pentru decontaminare FOTO: Prefectura Olt

Un grav accident de mediu s-a petrecut miercuri după-amiază, 13 aprilie 2022, pe râul Olteţ. O conductă a Conpet s-a fisurat, iar apa a fost poluată cu ţiţei. Se intervine şi la această oră.

Intervenţia pentru limitarea efectelor negative a început încă de miercuri, mai multe instituţii trimiţându-şi la faţa locului specialiştii. 

Şi la această oră intervin: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda de Mediu Olt, Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt, Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt şi o firmă contractată de către poluator pentru decontaminare.

FOTOGALERIE Poluare cu ţiţei pe râul Olteţ. Accidentul s-a produs în timpul lucrărilor la Drumul Expres Craiova - Piteşti    

Accidentul s-a produs în zona de supratraversare a râului Olteţ a conductei magistrale de ţiţei, în oraşul Balş, în zona podului CF şi a pasajului de pe Drumul Expres Piteşti - Craiova (în construcţie), chiar în timpul lucrărilor executate la drumul expres. Conpet a închis ventilele pe secţiunea de traversare. 

poluare olteţ

Pe Olteţ s-au construit mai multe baraje care să absoarbă ţiţeiul FOTO: Prefectura Olt

Unda de poluare cu ţiţei se întindea iniţial pe o lăţime de 2- 5 m, acum pe toată lăţimea cursului de apa, şi pe o lungime de aproximativ 23 kilometri, aval de locul incidentului. S-au montat baraje absorbante şi se acţionează cu materiale absorbante (spill-sorb). Obiectivul celor care acţionează este să împiedice unda de poluare să ajungă în râul Olt, până la vârsarea râului Olteţ în Olt fiind aproximativ 1 km. 

Cu 10 ani în urmă aceeaşi conductă s-a fisurat, la acel moment din cauza debitelor mari de apă în urma precipitaţiilor bogate, unda de poluare fiind atunci de şi mai mari dimensiuni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

INTERVIU Comisarul european pentru Mediu: România are mari restanţe pe gunoi, apă, aer, păduri

Redeschiderea mineritului în România. Avantajele pe care le-ar putea aduce, explicate de un specialist

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite