Pericolul pentru copiii crescuţi pe tiparul „gras şi frumos“. Dr. Mihai Craiu: „80% din obezitatea copilului nu are legătură cu zestrea genetică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiurile nesănătoase cântăresc mai mult decât factorul genetic în traiectoria spre obezitate, spun medicii FOTO: Pixabay
Obiceiurile nesănătoase cântăresc mai mult decât factorul genetic în traiectoria spre obezitate, spun medicii FOTO: Pixabay

În România sunt astăzi de două ori mai mulţi copii obezi decât cu 10 ani în urmă, însă vestea bună este că genetica nu joacă un rol atât de important pe cât se credea. Unde greşesc părinţii şi ce este de făcut - a explicat dr. Mihai Craiu.

„Gras şi frumos nu este corect din punct de vedere medical“, a explicat medicul primar pediatru Mihai Craiu, în cadrul emisiunii „Sfat de sănătate“, la Antena 3.

Reputatul medic spune că vorba populară „Aşchia nu sare departe de trunchi“, cel puţin când vine vorba de traiectoria spre obezitate, poate fi corectată. Mult mai mare importanţă are comportamentul nostru.

„O pondere foarte mică o reprezintă genele. În pofida a ceea ce se credea anterior, anume că eşti voinic e, aşa, o fatalitate, pentru că părinţii sunt supraponderali, nu este adevărat. 80% din obezitatea copilului şi a preşcolarului este de cauze comportamentale şi de mediu, nu are legătură cu zestrea genetică. Are mai degrabă legătură cu lipsa mişcării, iar pandemia a accentuat această lipsă de mişcare. În principiu contează să nu mâncăm excesiv sau nepotrivit şi să facem ceva mişcare“, a spus medicul, pentru sursa amintită. Cele două condiţii trebuie îndeplinite simultan, altfel o alimentaţie, deşi corectă, dar neînsoţită de mişcare, îi va duce şi pe copii, în cele din urmă, spre un indice de masa corporeală ridicat.

„80% din copiii supraponderali sau obezi rămân supraponderali şi obezi şi ca adulţi tineri“

Kilogramele care se adună mult peste ceea ce ar trebui conform parametrilor vârstei se traduc nu doar în impactul negativ la nivel estetic, ci înseamnă proces inflamator - a explicat medicul Mihai Craiu.

„În momentul în avem o greutate ceva mai mare se produc o serie întreagă de modificări chimice în corpul nostru, aşa-numita inflamaţie leptinică, şi care are răsunet şi în altă parte decât strict asupra siluetei şi a taliei noastre. Adică: un copil şi un adolescent cu greutate excesivă, în primul rând că-şi va păstra această greutate. 80% din copiii supraponderali sau obezi rămân supraponderali şi obezi şi ca adulţi tineri. Dacă nu facem nimic el merge pe aceste şine de exces ponderal. Poate să apară o succesiune întreagă de complicaţii, cele mai grave fiind probabil cele legate  de diabet şi afecţiuni cardio-vasculare. De altfel noi, românii, suntem campionii Europei la suferinţă cardio-vasculară şi trebuie să spunem că această tendinţă de câştig în greutate se observă în România şi este îngrijorătoare“, a atras atenţia medicul. 

Dr. Craiu a amintit în acest sens de o cercetare a Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copillului „Alessandrescu- Rusescu“, publicată de curând. „Am dovedit că în România copiii în prezent sunt de două ori mai frecvent supraponderali ca proporţie decât acum 10 ani, şi vorbim de un sfert din copiii din România“, a precizat medicul.

Dr. Craiu i-a îndemnat pe părinţi să înţeleagă că „gras şi frumos nu e adevărat“, dar şi că „nu e o fatalitate să fii suprapoderal“. Un prim pas spre greutatea optimă a copilului ar fi ca părinţii să se folosească de un instrument la îndemână şi să stabilească de unde pornesc, a mai spus medicul, respectiv să consulte aplicaţia www.testulgreutăţii.ro.

Legătura obezităţii cu COVID-19

Cât despre cauzele care au dus la dublarea, într-un deceniu, a proporţiei copiilor şi adolescenţilor supraponderali raportat la numărul total, acestea sunt multiple. Adoptarea stilului consumerist şi influenţa accesului la tehonologiile de tot felul sunt o parte a explicaţiei.

„Din păcate, mulţi părinţi abandonează copiii în faţa ecranelor de diverse tipuri, din lispă de alternative sau din comoditate, dar asta are efecte pe toată viaţa. Trebuie să ştim acest lucru. Nu putem să ne uită în partea cealaltă, să spunem – «OK, treaba lor că sunt supraponderali!». Trebuie spus că excesul ponderal mare crează riscuri de toate tipurile. Excesul ponderal semnificativ influenţează imunitatea, de altfel personeale  cu indice de masa corporeală foarte mare aţi observat că au cel mai mare risc de deces şi complicaţii prin maladia COVID-19. Persoanele care au un exces de greutate au patologie osteoarticulară şi traumatică mult mai frecvent decât ceilalţi, persoanele cu exces ponderal ajung să facă de tinere diabet de tip II şi asta e o mare problemă, pentru că îl ai ulterior pentru toată viaţa. Deci, trebuie să ne gândim foarte bine cum ne aşternem, căci aşa vom dormi în continuare, iar greutatea este o problemă a contemporaneităţii“, a conchis medicul.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie, conferentiar universitar, doctor în Ştiinţe Medicale, activează în cadrul INSMC „Alessandrescu-Rusescu“, iar în ultimii ani a dezvoltat un proiect care a ajutat mii de părinţi din România – Spitalul Virtual pentru Copii.

Cu doar câteva zile în urmă, dr. Craiu a anunţat însă că renunţă la acest proiect din cauza criticilor nefondate şi a creşterii, de la o zi la alta, a numărului românilor care dau mai degrabă crezare surselor neverificate de pe Internet decât părerilor specialiştilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Medic ortoped: 50% dintre copiii români nu practică niciun sport. Care sunt beneficiile mişcării

Dr. Mihai Craiu întrerupe proiectul lui de suflet, Spitalul Virtual pentru Copii: „În afară de ură şi frustrare…”

OMS: Pandemia de COVID-19 riscă să crească numărul copiilor obezi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite