Mihai Viteazul, ridiculizat la Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mutat dintr-o parte în alta prin Slatina, Banul Craiovei a ajuns în comuna Verguleasa ciung, fără sabie şi călare pe un cal fără cap şi olog. Statuia domnitorului oltean este creaţia lui Vasile Blendea, unul dintre cei mai mari sculptori români.

Statuia domnitorului Mihai Viteazul a devenit dintr-o mândrie pentru slătineni, un obiect de batjocură pentru cei care traversează nordul judeţului. „Peripeţiile”  monumentului au început în urmă cu circa o jumătate de deceniu, când terenul pe care era amplasat, colţul de la intersecţia străzii Independenţei cu bulevardul Nicolae Titulescu, a fost retrocedat familiei Memish. Domnitorul a fost mutat iniţial pe DE 70, zona hanului Cireaşov, apoi a aterizat în curtea Serviciului Sere Spaţii Verzi, pe strada Tudor Vladimirescu. Mutările au generat fisuri în blocurile masive de piatră, iar de mai bine de doi ani de zile domnitorul poate fi „admirat” la intrare în comuna Verguleasa, unde a ajuns ciung şi fără sabie, iar Breazul fără cap, fără picioarele din faţă şi înconjurat de bălării.

„O nereuşită artistică” semnată de un mare sculptor

Istoria acestei statui este una incertă: nu se ştie anul exact al executării, nu este inventariată, nu poartă semnătură şi nu este catalogată ca o operă de artă. Mai mult, a fost disproporţionată chiar de la „naştere”. „Este o nereuşită artistică, o chestie hilară pentru mulţi. A fost realizată prin anii 70 printr-o tabără de sculptură naţională organizată la Slatina de către Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă cu scopul mobilării artistice a oraşului, la care au participat membri ai Uniunii Artiştilor Plastici. Din start a lipsit un bloc de piatră, iar artistul a fost nevoit să aşeze pieptul domnitorului direct pe picioare. Deşi domnitorul era un om înalt, aceasta este statuia unui om scund şi disproporţionat. Calul era foarte frumos. Eu zic că nu se merită restaurarea. Mihai Viteazul merită o statuie în Olt, dar turnată în bronz şi aşezată ori la curtea domnească de la Caracal, ori la Mănăstirea Clocociov, pe care a restaurat-o, nicidecum la Verguleasa”, spune doctorul în istorie Dorin Teodorescu, director Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Olt.
Şefa secţiei de istorie a Muzeului Judeţean Olt declară că statuia este opera lui Vasile Blendea, unul dintre cei mai mari sculptori români, a doua lucrare realizată pentru Slatina după statuia domnitorului Tudor Vladimirescu. „Este un simbol. Din câte-mi amintesc, apărea chiar şi pe cărţi poştale cu Slatina din anii 80. Dar aceasta este vocaţia de demolare a poporului român!”, spune Aura Grosu.
Potrivit Mihaelei Stana, director Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina, statuia nu este monument de for public şi a fost înstrăinată Consiliului Local Verguleasa în urma unei solicitări a acestuia. Viceprimarul comunei, Mihai Pricoi, declară însă că administraţia locală nu a făcut niciun plan de reabilitare. Aşa stând lucrurile, statuia va fi păstrată în intersecţia respectivă în forma actuală, răsplata domnitorului oltean fiind în continuare batjocura trecătorilor.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite