FOTO VIDEO  Slătinenii s-au bulucit la ciorba de praz împărţită gratis de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua zi a acţiunilor de la Slatina adunate sub sigla Festivalului Naţional de Umor „Oltenii şi restu’ lumii” a prilejuit locuitorilor urbei ocazia, vineri, de a gusta din ciorba de praz distribuită gratis de autorităţi. Deşi anul trecut au promis că în 2013 vor pregăti cea mai mare ciorbă de praz din lume, acest ţel a fost amânat pe termen nelimitat. Drept compensaţie, autorităţile au pregătit o cantitate dublă de ciorbă faţă de anul trecut.

Dacă, anul trecut, slătinenii au intrat în „Cartea Recordurilor” din ţara noastră cu ciorba de praz gătită într-o cantitate impresionantă, de data aceasta autorităţile locale s-au pregătit cu o cantitate dublă de supă faţă de anul trecut. Astfel, nu mai puţin de 2.000 de boluri cu vestita de-acum ciorbă de praz au fost distribuite, gratis, slătinenilor, spre deosebire de cele 1.000 de porţii de anul trecut. Mâncarea a fost gătită în două cazane ambulante împrumutate de la o unitate militară din oraşul Caracal, care au fost amplasate strategic undeva aproape de intersecţia bulevardului Alexandru Ioan Cuza cu strada Cazărmii, vizavi de fostul magazin “Oltul”. Pregătirea a durat însă aproape trei ore, startul fiind dat undeva în jurul orelor 12.30,. În răstimpul de aproape trei ore, două bucătărese şi două ospătăriţe au curăţat, tocat, şi amestecat zecile de kilograme de ingrediente utilizate la gătirea ciorbei.

Pentru prepararea mâncării s-au folosit următoarele cantităţi de ingrediente: 130 kg. praz, 20 kg, ceapă, 21 kg. rădăcină ţelină, 21 kg. rădăcină pătrunjel şi păstârnac, 24 kg. pătrunjel, 20 kg. morcovi, 20 kg. ardei gras, 25 litri ulei, 20 kg. smântână, 15 kg. făină, 20 kg. orez, 24 kg. leuştean, 20 kg. lămâi, 20 kg. sare, 600 litri apă.

La prepararea mâncării şi-a adus aportul şi actriţa Adriana Trandafir, care a tocat din "verdeţuri" şi a ajutat pe parcursul celorlalte etape. Aceasta a declarat că îi place să gătească, dovadă fiind şi cele patru cărţi de bucate pe care le-a scris până acum, şi a precizat că, după ce văzut modul cum gătesc ciorba de praz bucătăresele din Oltenia, se gândeşte “să împrumute” reţeta pentru o viitoare carte.

“Îmi place foarte mult să fac mâncare, gătesc de oricâte ori am ocazia. Faptul că acum am prilejul să fac acest lucru şi aici, la Slatina, mă bucură, mă emoţionează şi mă relaxează totodată. Să ştiţi că orice mâncare iese bună dacă este gătită cu dragoste, pe lângă ingredientele care se pun de regulă, în funcţie de felul preparat. Dacă nu uităm să punem şi dragoste atunci când gătim, totul este imposibil să nu iesă perfect”, a spus Adriana Trandafir, care l-a avut drept “ajutor de bucătar” pe edilul Slatinei, Minel Prina. Spre deosebire de anul trecut, când acesta se pregătea să fie ales primar şi s-a implicat serios în prepararea ciorbei de praz, făcând show prin îmbrăcarea unei bluze de bucătar şi unei bonete, de data aceasta Prina s-a mărginit doar să guste din produsul final, apreciind că ciorba a ieşit mai bună decât în 2012.

“Domne, ciorba e bună, a ieşit cum trebuie…”

Slătinenii care au primit din ciorba de praz gătită pentru al doilea an consecutiv la Slatina s-au declarat satisfăcuţi de mâncare, mai ales că aceasta a fost gratuită.

“Domne, ciorba e bună, să ştiţi, a ieşit cum trebuie: are de toate, inclusiv multă verdeaţă şi alte ingrediente pe care multe bucătărese nu le mai pun din neglijenţă sau chiar din neştiinţă. Dar asta (ciorba, n.a.) chiar a ieşit excelentă, e şi puţin acrişoară. Am fost şi anul trecut şi pot să vă spun că este mai bună cea de acum. Sper să repete obiceiul ăsta şi la anul”, a declarat Ilie D.

Având experienţa de anul trecut în pregătirea acestui eveniment, autorităţile au organizat mai bine acţiunea, astfel că nu au existat incidente. De ajutor în acest sens au fost şi patrulele de jandarmi şi poliţiştii locali, care au vegheat ca lucrurile să nu scape de sub control.

Timp de aproape două ore au fost distribuite slătinenilor nu mai puţin de 2.000 de boluri cu ciorbă, de două ori mai multe ca anul trecut. Reamintim că evenimentul face parte din programul Festivalului Naţional de Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, ajuns în acest an la a 19-a ediţie, ce se desfăşoară la Slatina în perioada 10-13 octombrie. Bugetul alocat de Primăria Slatina pentru desfăşurarea ediţiei din acest an a manifestării se ridică la 600 milioane lei vechi.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite