FOTO Şcoala de Poliţie din Slatina, „pepinieră” pentru formarea poliţiştilor în limba rromani
0Miercuri – 12 martie, la Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor “Nicolae Golescu” din Slatina a fost inaugurat Centrul de cultură în limba rromani, menit să profesionalizeze poliţişti din întreaga ţară pentru a-şi derula activitatea în mediul rural, în special în comunităţile locuite preponderent de rromi. La eveniment au participat ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi IGPR.
Proiectul Centrului de Cultură în Limba Rromani de la Slatina este parte integrantă a unui proiect mult mai amplu derulat de Guvernul Elveţiei în colaborare cu cel român, valoarea totală fiind de 2,3 milioane franci elveţieni, dintre care 85% este suportat de partea elveţiană. Numele proiectului iniţial este “Promovarea conceptului de poliţie de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunităţile de rromi şi alte comunităţi defavorizate socio-economic”, principalul său obiectiv fiind acela de a întări segmentul poliţiei de ordine publică din mediul rural prin dezvoltarea capacităţilor de formare în domeniul poliţiei rurale, precum şi a limbii şi culturii rrome. Astfel, pentru realizarea acestui deziderat, pe lângă celelalte activităţi conexe proiectului, face parte şi înfiinţarea Centrului de Cultură în Limba Rromani de la Slatina, creat în incinta Şcoalii de Poliţie din localitate, oficial numită Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor “Nicolae Golescu”.
La evenimentul de miercuri de la Slatina au participat oficialităţi locale şi judeţene – prefectul Cătălin Rotea şi subprefectul Emil Marinescu, reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Jean Hubert Lebet, sau Thomas Stauffer, şeful Biroului Contribuţii Elveţiene din Agenţia Elveţiană de Cooperare şi Dezvoltare. Proiectul este implementat de Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Ordine Publică, în parteneriat cu Universitatea din Geneva – Insittul Postuniversitar de Relaţii Internaţionale şi Studii pentru Dezvoltare şi Academia de Poliţie din Savatan.
Ideea de bază a proiectului a fost prezentată cel mai bine de către chestorul de poliţie Gheorghe Popa, adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului General al Poliţiei Române: „Evenimentul de azi are o semnificaţie aparte deoarece întâmlarea face ca, tot azi (miercuri – 12 martie), să se împlinească zece ani de când conceptul de Poliţie de Proximitate a fost implementat în ţara noastră. Proiectul de faţă contribuie la dezvoltarea suportului logistic absolut necesar pentru ca Centrul de Formare Profesională a Agenţilor de Poliţie de la Slatina să-şi desfăşoare corespunzător activitatea. Ziua de azi e importantă pentru, prin inaugurarea acestui Centrul Cultural în Limba Rromani la Slatina, se marchează şi prima iniţiativă la nivel european când, într-un stat membru al UE, apare aşa ceva. Acest Centru, pe lângă faptul că are ca scop de bază pregătirea poliţiştilor care-şi desfăşoară activitatea în comunităţile locuite preponderent de cetăţeni rromi, vine şi aduce un plus în ce priveşte standardul de abordare a discriminării în societatea noastră”, a declarat Gheorghe Popa.
Două comune din judeţ cu poliţişti specializaţi în cultura rromă
La rândul său, chestorul de poliţie Dumitru Jianu, directorul Direcţiei Ordine Publică din IGPR şi manager al proiectului, a precizat că perioada de implementare a proiectului estre 2012-2014, dar că acesta va fi prelungit până în aprilie 2015.
„Vor avea loc două mari sesiuni de pregătire în limba rromani unde vor fi angrenaţi 200 de poliţişti din toată ţara, în prezent aflându-se la cursuri la Slatina 40 de poliţişti. Aceştia vor urma cursuri în domeniul culturii şi limbii rromani pentru corecta înţelegere a culturii şi tradiţiilor comunităţilor din mediul rural, sub îndrumarea calificată a doi formatori specializaţi în cultura şi limba rromă. Ulterior, vor fi chemaţi la aceste cursuri alţi 45 de poliţişti-formatori în domeniul Poliţiei de Proximitate, care, la rându-le, vor forma alţi 2.500 de poliţişti din mediul rural. Pasul următor constă în dotarea cu echipamente şi renovarea spaţiilor de cazare pentru poliţiştii ce vor veni la cursuri la Slatina”, a afirmat Dumitru Jianu, care a precizat că, până acum, au fost deja achiziţionate pentru poliţiştii din mediul rural, în cadrul acestui proiect, 69 de autoturisme – 58 Dacia Logan, 10 Dacia Duster şi 1 dubiţă 9 locuri Renault Trafic. De asemenea, tot în cadrul acestui proiect va fi îmbunătăţită şi dotarea Poliţiei Dunării.
În judeţul Olt, până în prezent, există două localităţi unde au fost repartizaţi poliţişti specializaţi în cultura rromă, respectiv Grădinari şi Strejeşti, unde lucrează un total de şase agenţi.
Mai puteţi citi: