Cum văd părinţii elevilor de la CN „Ion Minulescu“ Slatina notele în timp real. Director: „Catalogul electronic este doar o parte din sistemul modern educaţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează, unii dintre ei, de patru ani pe table inteligente, au la clasă laptopuri, monitoare şi videoproiectoare, iar de nici o săptămână la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina s-a implementat un sistem informatic ce le permite părinţilor să afle, din oră-n oră sau la finalul zilei, activitatea de peste zi a copilului lor.

Este liceul cu performanţe remarcabile la concursuri naţionale şi internaţionale, s-a insistat ca tehnica modernă să-şi facă loc la clasă, iar de curând de beneficiile acesteia se bucură şi părinţii elevilor de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, fiind prima unitate şcolară din judeţ cu un astfel de sistem.

De aproape o săptămână catalogul clasic este dublat de cel electronic, fiecare profesor intrând la clasă cu „catastiful“, dar şi cu tableta, unde într-un program special se încarcă notele, dar nu numai.

„Nu este un simplu catalog. Elevii sunt notaţi, dar există şi alte opţiuni, are mult mai multe dimensiuni. Profesorul poate acorda o bulină roşie pentru un răspuns bun, poate face diverse menţiuni despre activiatea la clasă, despre comportament, elevii sunt, la rândul lor, avertizaţi despre iminenţa notării, dacă, să spunem, colegii lor au adunat mai multe note iar ei nu au fost încă evaluaţi, este o agendă în sine“, spune directorul colegiului, profesorul Marius Perianu.

În baza unei parole, părinţii şi elevii pot accesa, la rândul lor, programul. Oricum, sistemul este astfel conceput încât la sfârşitul orei, sau la sfârşitul zilei, în funcţie de opţiunea fiecăruia, părinţii să primească şi pe telefonul mobil un raport privind activitatea şcolară a copilului lor.

„Este şi un câştig în privinţa timpului petrecut de fiecare diriginte, să zicem, să contacteze toţi părinţii atunci când are de făcut un anunţ. Aşa, postează anunţul şi îl distribuie tuturor, sau doar unuia, depinde de situaţie, părinţii pot, la rândul lor, să transmită mesaje. Oricum, reacţia părinţilor a fost total pozitivă“, a mai spus prof. Perianu.

„Elevii sunt stimulaţi să fie mai activi la oră“

Investiţia pentru implementarea sistemului a fost a părinţilor. Aceştia suportă un abonament anual de 20 de lei, în schimbul căruia au întreg „tabloul“ activităţii de la şcoală  a copiilor lor.

Notarea în sistem electronic a fost instituită, deocamdată, la clasele V-XI ale colegiului. Clasele a  VIII-a şi a XII-a constituie excepţii, doar în acest an şcolar, pentru că elevii încheie ciclul de învăţământ în mai puţin de trei luni. „Oricum, pentru anul viitor avem în plan să continuăm ce am început şi cu alte opţiuni“, a întărit directorul şcolii.

Profesorii s-au convins rapid de beneficiile noului sistem. „Mie mi-a plăcut foarte mult, de la început, şi este şi foarte eficient, informaţia ajunge repede, se operează foarte uşor. Şi încă un lucru, pe care l-am observat şi eu şi colegii mei: elevii  sunt stimulaţi să fie mai activi la oră, să răspundă mai mult, să se remarce. Faptul că există acea opţiune de a evidenţia un răspuns bun i-a făcut mai întâi curioşi, dar îi şi motivează“, a declarat prof. Maria Magdalena Jagă, profesor de limba română şi diriginte la clasa a XI-a.

Elevii au, încă, părerile împărţite. Pe unii îi încearcă un pic de teamă, deşi notele lor oricum ajungeau la urechile părinţilor, chiar dacă mai târziu, alţii, obişnuiţi să le împărtăşească părinţilor experienţele de la şcoală, privesc totul ca pe ceva firesc. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite