Cele trei accidente cumplite într-o săptămână au îngrozit Slatina. Decizia unor mame: „Vezi un vitezoman, sună la Poliție!“

0
Publicat:

Mămicile din Slatina se mobilizează pe Facebook, după cele trei accidente cumplite petrecute în oraș într-o săptămână. În doar două săptămâni, zece persoane și-au pierdut viața în tragedii rutiere în Olt.

Femeia omorâtă pe trecerea pentru pietoni a fost aruncată la peste 20 metri FOTO: A.M.
Femeia omorâtă pe trecerea pentru pietoni a fost aruncată la peste 20 metri FOTO: A.M.

Pe un grup privat al mămicilor din Slatina, de pe rețeaua de socializare Facebook, o șoferiță îndeamnă la mobilizare, relatând cum procedează ea.

„Pentru că aceste comunități au puterea de a schimba lucrurile în bine, vin cu o rugăminte la voi: vă rog mult să ne responsabilizăm cu toții și să luăm măsuri împotriva șoferilor agresivi și iresponsabili. Eu mi-am făcut un obicei, cum văd câte un șofer conducând cu viteză, depășind pe dublă continuă etc., sun la poliție. Deja am devenit o mică „vedetă”, pentru că îmi recunosc numărul de telefon. La început, când sunam să denunț un vitezoman, polițiștii nu mă luau în seamă, dar de ceva vreme mi-am pus și camera de luat vederi pe bord. E aur curat și ieftină”, spune, printre altele, mămica.

Postarea sa a stârnit zeci de reacții, cele mai multe pro, însă câteva și contra.

„Justițiari nu mai deveniseră mamele! Ce bine ar fi să ne vedem fiecare de treaba noastră și să respectăm cât de cât regulile! Oare gunoiul din ochiul propriu îl vedem???”, i-a răspuns o mămică, după ce mai multe membre ale grupului solicitaseră informații privind prețul și caracteristicile camerei de bord pe care o folosește.

„Trebuie să înțelegem că civilizația se impune cu forța”

„Haideți să vă spun ceva. Am vorbit de curând cu niște prieteni care locuiesc de multă vreme în Germania. Acolo, sistemul e în felul următor: orice cetățean care denunță o neregulă, chiar și cele de genul „pornesc motorul mașinii la geamul tău și tu te consideri deranjat, desigur“, este scutit cu un procent considerabil la plata impozitelor. Cu cât mai multe nereguli anunțate, cu atât mai repede poți scăpa de plata impozitelor la stat“, a intervenit și o altă membră a grupului în discuție.

Ea adaugă că trebuie să înțelegem că „civilizația se impune cu forța“.

„Niciun stat nu a devenit civilizat pentru că locuitorii lui s-au născut cu un ADN superior muritorilor de rând. Amenzile pentru orice abatere de la reguli sunt usturătoare. În altă ordine de idei, inițiativa doamnei este lăudabilă, câtă vreme trăim într-un stat care nu dă doi bani pe siguranța cetățeanului, care nu dă doi bani pe protecția femeilor abuzate, care nu-și respectă bătrânii, și exemplele ar putea continua la nesfârșit. Legile noastre sunt extrem de permisive vis a vis de aceste aspecte. Eu, una, nu știu dacă aș putea să fac ce face doamna în cauza. Și nu pentru că mi se pare deplasat, ci pentru că pur și simplu nu cred că mă pot organiza atât de bine, având un program încărcat de cele mai multe ori. Nu putem ocoli moartea, asta e clar, însă da, putem deveni mai responsabili. Mai justițiari, câtă vreme sistemul de stat nu ne protejează… Așa că, felicitări doamnei și poate, într-o zi, România va deveni o țară cu oameni care nu mai acceptă nedreptatea, abuzul, bătaia de joc, umilința etc…”, spune ea.

„România este țara cu cei mai agresivi șoferi în trafic”

Inițiativa a fost anunțată și pe grupul Info Trafic Olt, care este public.

Șoferița spune, de data aceasta, pe grupul Info Trafic Olt: „În fiecare zi auzim, vedem la tv sau live, câte un accident, de cele mai multe ori grav sau extrem de grav. Toate aceste accidente sunt produse de neatenție la volan, telefon, viteză mare, alcool, bombardieri/agresivi, lipsă permis!!! România este țara cu cei mai agresivi șoferi în trafic. Ca să oprim acest fenomen, trebuie să ne responsabilizăm cu toții. Vezi un tâmpit vitezoman, sună la Poliție! Știi de vreun tâmpit care conduce fără permis, denunță-l la poliție, știi de vreun alcoolic ce iubește băutura mai mult ca viața semenilor, denunță-l la poliție! Cred cu tărie că am salvat multe vieți sunând la poliție când am dat de câte un tâmpit agresiv la volan. Le mulțumesc domnilor polițiști care au sărit și au oprit în trafic tâmpiții care se cred pe străzile patriei ca pe tarlaua lu' mă-sa!”, a scris șoferița.

Reacțiile celorlalți membri ai comunității de pe rețeaua socială au fost și aici și pro și contra, însă cele mai multe sunt de susținere a propunerii.

„Greu, la ce văd zi de zi, rămân șocat. Lucrezi un an plecat pe camion, toată Europa, ajungi acasă șí în două luni văd ce nu-mi imaginam”, este unul din comentarii. „Vom forța poliția să nu mai dea permise analfabeților care nu știu să se iscălească, darămite semnele de circulație”, răspunde autoarea postării.

„Postați-i pe tâmpiți pe Tik-Tok, să-i vadă mămicuțele lor și să se facă puțină vâlvă în jurul acțiunilor lor. Postați-i pe Facebook, pe Youtube, peste tot. (...) Dacă stăm pasivi, naștem monștri, nu vedeți?! Numai de accidente cu morți aud în ultima perioadă”, mai argumentează autoarea inițiativei.

„Să căutam mai întâi de unde pleacă acest fenomen agresiv? În primul rând din educația din familie, apoi școala și societatea, școlile de soferi, infrastructura și legile permisive”, este o altă opinie.

„Ne transformam în denunțători? De unde v-a venit o idee așa învechită?”

Deși în cea mai mare parte opinia autoarei postării este apreciată, sunt și persoane care nu văd cu ochi buni inițiativa.

„Ne transformam în denunțători? De unde v-a venit o idee așa învechită?”, întreabă cineva, un bărbat, conform profilului. „Cred că faceți confuzie între oamenii de bine care iau atitudine și serviciile secrete de pe vremea lui Ceașcă. Atunci, nu fiți denunțător și rugați-vă la Dumnezeu să nu dea un tâmpit peste dumneavoastră pe trecerea de pietonoi, cum s-a întâmplat cu doamna care lucra la Spitalul Județean, săraca, Dumnezeu să o odihnească!”, a răspuns șoferița. 

Poliția afirmă că apreciază inițiativa. Când pot fi folosite imaginile surprinse de camera de bord

Polițiștii, în schimb, spun că inițiativa este de apreciat și confirmă că s-a întâmplat, și nu de puține ori, ca polițiștii să acționeze și să oprească în trafic șoferi-pericol public, sesizați fiind de către ceilalți participanți la trafic.

Cât despre imaginile înregistrate cu camerele de bord, aici discuția nu este deloc simplă, spune șeful Serviciului Rutier Olt, comisar Cristian Tița.

„Raportându-ne strict la Codul Rutier, noi în momentul de față nu putem sancționa abateri decât constatate direct, cu mijloace omologate și verificate metrologic”, spune comisarul Tița.

Imaginile preluate în acest mod au fost, cu toate acestea, folosite în cazurile accidentelor soldate cu pagube materiale sau cu victime. 

Deocamdată se anunță mai mult filtrele rutiere

Deși sunt din ce în ce mai mulți participanții la trafic care sancționează încălcările repetate ale legislației sau comportamentul agresiv la volan, sunând la Poliție, în continuare mult mai numeroși, apreciază șeful Serviciului Rutier Olt, rămân cei care anunță filtrele polițiștilor.

Discuțiile aprinse din ultimele zile pe tema pericolului din trafic vin pe fondul producerii, în Olt, a mai multor accidente grave care, în nici două săptămâni, s-au soldat cu decesul a zece persoane.

Un accident grav a avut loc în 27 februarie, la ieșire din municipiul Slatina, spre Craiova, un șofer, testat pozitiv pentru două tipuri de droguri, intrând pe contrasens și omorând o femeie, iar o a doua victimă decedând la spital, la câteva zile distanță.

În 3 martie, tot în Slatina, o femeie în vârstă de 51 ani (la care se și face referire în comentarii) a fost omorâtă pe trecerea pentru pietoni, în centrul orașului, în fața Spitalului Județean de Urgență Slatina. Șoferul era sub influența alcoolului, nivelul de alcool în sânge depășind 2 g/l.

Totul a culminat cu accidentul cumplit produs în 8 martie, pe un drum intens circulat, DN 65-E 574, un șofer care a depășit neregulamentar, pe linie dublă continuă, lovind o mașină în care se aflau trei bărbați. Atât șoferul vinovat, cât și cei trei bărbați, au decedat pe loc, alte trei persoane, două femei și un tânăr de 18 ani, pasageri în mașina care a pătruns pe contrasens, suferind multiple traumatisme.

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite