Cele mai delicioase budinci cu legume. Trei reţete olteneşti, cu praz, ciuperci sau varză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prazul poate fi ingredientul de bază în budincă FOTO: arhiva Adevărul
Prazul poate fi ingredientul de bază în budincă FOTO: arhiva Adevărul

Servite ca mâncare de bază sau ca desert (cele dulci), budincile sunt preparate la îndemână şi gustoase, ingredientele folosite fiind deosebit de variate.

Iată trei reţete de budincă pentru care puteţi folosi legume de sezon, uşor de procurat şi la costuri rezonabile.

Budincă de praz

5 fire de praz, 300 g brânză telemea, 4 ouă, 100 g unt sau ulei, 1 lingură pesmet
Prazul se curăţă (păstrând partea albă), se spală, se taie în rondele subţiri şi se căleşte în unt până când capătă o culoare uşor aurie şi scade toată zeama, după care se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Separat se rade pe răzătoare brânza desărată, se amestecă cu prazul şi cu ouăle, apoi se toană într-o formă unsă bine şi tapetată cu pesmet. Budica se fierbe pe baie de aburi o oră. Când este gata se lasă să se răcească puţin în formă şi apoi se răstoarnă pe farfurie. Se serveşte cu sos de smântână.

Budincă de ciuperci

500 g ciuperci, o ceapă potrivită, 150 g unt, 6 ouă, 50 g caşcaval ras sau telemea, 50 g şuncă, 2 linguri făină, 1 ceaşcă lapte, miezul de la o felie de pâine, o lingură pesmet, sare, piper.
Ciupercile se curăţă, se spală sub un jet de apă şi apoi se fierb în apă clocotită cu sare. După ce sunt bine muiate, se scurg şi se taie lamele sau mici cubuleţe. Separat se prepară un sos alb, mai gros, din făină, unt şi zeama în care au fiert ciupercile. Ceapa se toacă mărunt, se căleşte puţin, se amestecă cu ciupercile şi se prăjesc în continuare împreună. Când ciupercile sunt destul de bine muiate se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcorească.

Într-un castron se freacă 25 g de unt cu 6 gălbenuşuri, până se obţine o cremă spumoasă care se amestecă cu ciupercile prăjite, sosul alb, miezul de pâine muiat în lapte şi stors bine, puţin pesmet, apoi se sărează şi se piperează după gust. La sfârşit se adaugă şi albuşurile bătute spumă, amestecând uşor de jos în sus. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet şi se înfig deasupra bucăţi de şuncă tăiată bastonaşe. Se fierbe acoperită pe baie de aburi, o oră. Când este gata, se lasă deoparte să se răcească puţin, se răstoarnă pe o farfurie, se toarnă deasupra sos de ciuperci şi se presară caşcaval ras. Se serveşte imediat.

Budincă de clătite cu varză

1 varză mijlocie, 150 g unt, 1 ceaşcă borş sau 1 lămâie, sare, piper; pentru clătite: 3 linguri făcină, 2 ouă, 1 ceaşcă lapte.
Varza se curăţă, se spală, se taie fideluţă foarte subţire, se înăbuşă în unt, se sărează, se piperează şi când este muiată se acreşte cu o ceaşcă de borş fiert sau zeama de la o lămâie. Se scade foarte bine.
Între timp se prepară clătitele.

Se aşează într-o formă unsă cu unt un strat de clătite, unul de varză, până când se termină varza şi clătitele. Deasupra se acoperă cu o clătită, se presară cu bucăţele de unt şi se coace în cuptor, la foc potrivit, 30 de minute. Se serveşte caldă cu smântână sau simplă, după gust.

CITIŢI ŞI: Top 5 trucuri pentru o pizza ca-n Italia. „Aluatul se întinde cu sucitorul, chiar dacă există aparatură specială“
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite