Ce flori să alegem pentru un balcon plin de culoare vara întreagă. Nevoile particulare ale fiecăreia dintre plante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporul casei este o floare cu aspect delicat, dar nu foarte pretenţioasă FOTO: Alina Mitran
Sporul casei este o floare cu aspect delicat, dar nu foarte pretenţioasă FOTO: Alina Mitran

Cu trei-patru feluri de flori puteţi avea un balcon plin de culoare şi miresme vara întreagă, dacă le alegeţi în funcţie de condiţiile existente. Nu toate, însă, au nevoie de aceeaşi cantitate de apă sau lumină.

Florile în jardiniere şi ghivece schimbă radical aspectul unui balcon. Specialiştii recomandă să alegeţi flori mai puţin pretenţioase, cu atât mai mult dacă sunteţi la început de drum, dar care înfloresc vara întreagă.

Begonia poate fi, spune Iuliana Popescu, una dintre alegeri. „Merg foarte bine până toamna târziu, este  begonie de grădină, dar pot fi ţinute şi în jardiniere, stau toată vara“, explică specialistul. Begonia nu are nevoie de foarte multă apă, iar temperaturile mari o ofilesc. Expunerea directă la soare produce deshidratarea şi chiar arderea plantei, de aceea va trebui să alegeţi un colţ umbrit ale balconului.

O altă floare care iubeşte umbra, dar şi umezeala, este impatiens, sau sporul casei. Expusă direct la soare, se va usca rapid şi îşi va împuţina numărul de flori. Altfel, poate fi plantată în ghivece, cu sau fără agăţător, în containere sau direct în pământul din grădină (dacă aveţi această posibilitate). Are nevoie de pământ care să permită retenţia de apă. Trebuie udată zilnic, astfel va oferi flori abundente vara întreagă. „Se udă în fiecare seară, sau dimineaţa, foarte devreme, 5.00 - 6.00, cam aşa, e plantă «beţiv㻓, spune specialistul.

Gazania, sau floarea-comoară, este o altă alegere care oferă flori într-o varietate de culori şi, pe deasupra, nu necesită o îngrijire specială. Gazania, care are florile asemănătoare margaretelor, dar o paletă de culori largă, iubeşte soarele şi înfloreşte din mai şi până la îngheţ. „Fără soare nu înfloreşte“, explică Iuliana Popescu. Deşi este rezistentă la seceta moderată, cel mai bine înfloreşte atunci când este udată. Solul trebuie să fie bine drenat. Necesită un  sol cu fertilitate redusă, însă pentru a menţine florile mai mult timp pot fi aplicate îngrăşăminte lichide, rar, la aproximativ 2 luni.

flori pentru balcon

Muşcatele sunt şi ele o variantă fericită pentru balcon. Trebuie să ştiţi, însă, că de la un an la altul florile îşi pierd aspectul proaspăt, dezvoltându-şi, în timp, mai mult tulpina şi având un aspect bătrânicios, de aceea trebuie împrospătate anual.

Garofiţele, în schimb, deşi au un miros extraodinar şi un aspect plăcut, sunt recomandate aproape exclusiv pentru gărdină. Atenţie şi la petunii, care şi acestea sunt foarte aspectuase, dar care au mai multe sensibilităţi şi necesită tratamente multiple. Pe deasupra, după cel mult două luni trebuie tăiate pentru a stimula regenerarea.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite